10 augustus 2020

Deep Impact’s scheervlucht langs komeet Hartley 2

Comments

  1. 'k ben dit weekend weer eens in de naar "turf en hunebedden ruikende" provincie in het hoge kille noorden des lands geweest…..mijn aldaar woonachtige zeer geachte schone vader was jarig en dat moest natuurlijk gevierd worden…jolijt oh jolijt!!

    Aangezien mijn schoonouders nogal erg rustig en zeer landelijk wonen….je zou op die plek als "stadse frats zijnde" al na één dagje compleet maf worden van zoveel rust……heb meteen ook maar even van de gelegenheid gebruik gemaakt om onder die akelig donkere drentse hemel (Buurman Paul weet daar al jaren alles van!!) die beruchte komeet Hartley op te snorren……..en wat mij met de "heavy artilery" (20cm Newt) in de Dordtse biesbos niet lukte was met een eenvoudige 7×50 verrekijker vanuit "tjietjerkstra floepstra flapstra veen"….of hoe al die vreemde gaten daar ook mogen heten…een waar fluitje van een cent!!

    Een fraai bolvorming wazige vrij grote vlek met niet echt veel staart, maar toch overduidelijk een/de komeet, ergens een beetje boven Capella (hoofdster van Auriga!)

    Achteraf bekeken snap ik niet waarom ik "het kreng" vanuit de heilige biesbos jachtvelden zo ongelofelijk gemist heb….toch niet echt het moeilijkste object wat ik bejaagd heb…of ben ik nu al zo "in de banvloek geraakt" van dat hele ozo comfortable en tevens verdorven GoTo-gedoe dat ik nu al al mijn natuurlijke "Fuzzyblob" jachtinstincten ben kwijtgeraakt….ach….ach…ach…heb meelij met mij!!!

  2. Jan, hoe hoog schat je de 'donkerheid' van Drenthe in op de Schaal van Bortle? 6, 7?

  3. hmmm, hoewel het daar echt niet altijd "hemels" heb ik er toch wel eens een nachtje gehad waarbij ik een dikke "8" in gedachten had…..maar wellicht is dat toch een tikkie overdreven omdat, gewend aan de Dordrechtse nachthemel, bijkans alles wat Niet randstads is fantastisch lijkt!!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: