1 oktober 2020

Een molentje vol stervorming

Het balkspiraalstelsel NGC 3982

Ze noemen het een ‘Pinwheel’, een molentje, zo’n ding waar je ‘s zomers kinderen mee in het park ziet lopen. Dit exemplaar is er eentje met gigantische afmetingen welteverstaan, 30.000 lichtjaar in doorsnede, da’s ongeveer eenderde van de afmeting van ons eigen Melkwegstelsel. We hebben het over NGC 3982, een zogenaamd intermediair spiraalstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major). Da’s een stelsel dat tussen een balkspiraal en een echte spiraal in zit, ook wel een ‘balkspiraalstelsel’ genoemd. Het ligt 68 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 14 april 1789 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel. NGC 3982 maakt deel uit van de M109-groep, een groep van sterrenstelsels op ongeveer 55 miljoen lichtjaar afstand. Verspreid over een aantal losse momenten in maart 2000 en augustus 2009 nam Hubble foto’s van NGC 3982 met behulp van de Wide Field Camera 3 (WFC3),

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.