26 januari 2020

De jacht op Voorwerpjes

Voorwerpjes bij UGC 7342

We kennen inmiddels allemaal Hanny’s Voorwerp, de gigantische waterstofwolk 700 miljoen lichtjaar van ons vandaan bij het sterrenstelsel IC 2497, welke tot lichten wordt gebracht door een vroegere uitbarsting van het massieve zwarte gat in het centrum van IC 2497.

Comments

  1. Voor nauwkeurigheid – in het geval van UGC 7342, er is wel een aktief kern to zien (Seyfert 2), maar niet sterk genoeg (met oog ook op ver-infrarood straling) om de grote wolken te ioniseeren. Verdere waarnemingen uit Lick Observatory te verwachten tegen eind November,

  2. Bill, bedankt voor de rectificatie. Ik kreeg trouwens vorige week mijn exemplaar van Hanny & the Mystery of the Voorwerp binnen. Jij staat daar ook in, nietwaar? Héél goed gemaakt hoor, die webcomic.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: