3 december 2023

Wowie, de zon in H-alpha

Zie hier de zon zoals je ‘m waarschijnlijk nooit eerder gezien hebt:

Credit: Alan Friedman

Is ’t geen prrrachtiggge foto? En het mooiste van dit alles is dat het geen fabrikaat van een professioneel instrument zoals SOHO of het Solar Dynamics Observatory (SDO) is, maar van een… amateur-astronoom! Yep, de beste man heet Alan Friedman, in ’t dagelijks leven creatief met kaartenmaken bezig. In z’n vrije tijd ook astrofotograaf. En hoe! Op 20 oktober keek hij met z’n telescoop plus camera naar de zon en legde bovenstaand tafereel vast. Het grote geheim daarbij was het gebruik van een Hα (H-alpha) filter, welke alleen licht doorlaat van deze ene specifieke spectraallijn, uitgezonden door waterstof met een golflengte van 6562,8 Angström. Hoe Friedman aan die super-resolutie gekomen is weet ik niet, maar ik weet wel dat de foto op schitterende wijze gebeurtenissen op de zon laat zien, zoals protuberansen, zonnevlammen, zonnevlekken en convectiecellen (granulae). Voor een volledige beschrijving van de foto en van enkele detailfoto’s ervan moet je de bron lezen, Phil Plait’s Bad Astronomy. En voor een grotere en nog veel mooiere versie van de foto moet je op Alan Friedman’s site wezen.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: