28 maart 2024

Kunnen ballonnen defecte satellieten terug naar aarde brengen?

De opgeblazen heliumballon, vast aan een satelliet. Credit: Global Aerospace Corp./NASA

Rondom de aarde cirkelen ontelbare kunstmatige objecten, waarvan er zo’n 20.000 groter dan 10 cm zijn. 90% daarvan bestaat uit kapotte of afgeschreven satellieten, onderdelen van draagraketten en vele brokstukken, die o.a. na de botsing tussen de Russische satelliet Cosmos 2251 en z’n Amerikaanse collega Iridium 33 in februari 2009 de ruimte in zijn geslingerd. Al dat ruimtepuin vormt een potentieel gevaar voor de werkende satellieten en voor het internationaal ruimtevaartstation ISS. Satellieten die bijna op hun einde zijn kunnen naar een veilige parkeerbaan (of grafbaan) worden gebracht, zoals onlangs met de WMAP is gebeurd, óf versneld terug naar de aarde, maar dat kost brandstof die er niet altijd is.

Remballonnen

Het Californische bedrijf Global Aerospace Corp. heeft wellicht een oplossing bedacht: een ‘pakketje’ van 37 kg dat een opgevouwen heliumballon plus gaspatroon bevat en met toekomstige satellieten mee ‘naar boven’ moet. Dreigt een satelliet het te begeven dan kan de ballon worden opgeblazen, tot een omvang van wel 100 meter. Op de hoogte waar de meeste satellieten zich bevinden, tussen 500 en 1000 km, zijn nog ijle sporen van de dampkring aanwezig. De ballon die aan de satelliet vast zit ondervindt de remmende werking van die ijle resten en daardoor zakt de satelliet in hoogte. Normaal kan zoiets eeuwen duren, maar dankzij de ballon wordt die periode tot enkele periode teruggebracht. Als de ballon opgeblazen wordt tijdens een maximum van zonneactiviteit, wanneer de aardse dampkring iets is opgezweld, wordt het effect van de ballon nog groter. De terugkeer kan zodanig gecontroleerd worden dat de satelliet verbrand in de dampkring óf in zee stort. De ballon zelf staat natuurlijk ook bloot aan ruimtepuin en kan dus lek raken, maar met reservegas schijnt dit goed op te vangen te zijn. Afijn, een leuk idee op papier, met maar één ‘maar’. Kan die ballon wel zwart – niet reflecterend -worden gemaakt? Anders wordt zo’n ballon maandenlang een gigalicht aan de nachthemel en daar zitten we niet op te wachten. Bron: NRC-Handelsblad, 4 november 2010.

Share

Comments

  1. hallo allemaal,

    ik heb een site gevonden waar je hele leuke en grappige ballonnen kunt kopen kijk hier snel op :http://www.hiephiepballon.nl

  2. Nou leuk zo'n site. Komen die ballonnen ook helemaal tot in de ruimte? 🙂

Speak Your Mind

*