14 april 2024

Up, down, charm, strange, top en bottom

Yep, zo heten ze: up, down, charm, strange, top en bottom. Het zegt je wellicht niets, maar het is waar jij en ik, waar de aarde, de zon, de andere planeten, sterren, manen, etc… uit opgebouwd zijn. Tenminste, uit de eerste twee genoemde, up en down. Ik heb het over quarks, de bouwstenen van protonen en neutronen. Die komen in zes smaken voor, waarbij voor ons eigenlijk alleen de eerste twee van belang zijn. De laatste vier quarks komen alleen in hoogenergetische situatie voor. Lezer Ralf Deuze stuurde mij de link naar deze video op, waarin op grappige wijze, maar ook hoogst leerzaam, gezongen wordt over quarks. Echt kijken!

Overigens bleek onlangs nog dat quarks zelf niet opgebouwd zijn uit n

Share

Comments

  1. ralf deuze zegt

    Niet alleen leerzaam en leuk, maar ook best mooi gemaakt! Verpakten ze vroeger sommige lessen op school maar eens zo 🙂

  2. Misschien moeten ze zo'n zelfde filmpje maar eens maken van het Standaard Model. Zou heel leerzaam zijn.

  3. ralf deuze zegt

    Dan vind ik deze pagina wel enigszins in de buurt komen van een verduidelijking;

    http://users.telenet.be/lode.stevens/fysica.htm

Speak Your Mind

*