3 december 2023

OPTICKS: kunst tussen aarde en maan

Credit: Daniela de Paulis

Op zaterdag 20 november zal beeldend kunstenaar Daniela De Paulis uitvoering geven aan OPTICS, een live art performance dat een samenspel is van kunst en techniek. In een reis door de ruimte die bestaat uit live radio communicatie tussen de aarde en de maan weerkaatst Daniela gekleurde beelden vanaf de aarde tegen de maan. In OPTICKS werkt een team van kunstenaars en radioamateurs onder leiding van Daniela De Paulis op verschillende locaties samen. In Artis Planetarium worden zeven kleurbeelden – elk in een van de zeven kleuren van het spectrum – via internet naar Brazilië, Engeland of Zwitserland verstuurd. Daar worden zij omgezet in radiosignalen en via een op de maan gerichte schotelantenne naar de ‘grijze of kleurloze’ maan gezonden. De Dwingeloo radiotelescoop vangt de radiosignalen met de beelden weer op van de maan en bouwt ze om tot de oorspronkelijke kleurbeelden, ‘of wat daar van over is’.

Via de maan: Daniela de Paulis

Via internet komen deze beelden weer terug in Artis Planetarium en worden zij in ‘real-time’ geprojecteerd voor het publiek. De ‘vertraging’ die optreedt tussen vertrek en aankomst van de beelden in Artis Planetarium wordt ondermeer veroorzaakt door de reistijd van de radiosignalen naar de maan en weer terug. De show wordt begeleid door een live-sound score die speciaal hiervoor is gecomponeerd door Enrique Tomas. Tijdens de show geven Daniela (in het Artis Planetarium) en Jan (via een internetverbinding met de radiotelescoop in Dwingeloo) toelichting. Als onderdeel van de show worden ook een aantal digitale afbeeldingen die Daniela van te voren van het publiek ontving tegen de maan weerkaatst. De techniek die Daniela hiervoor gebruikt is die van het zogenaamde Moon Bouncing, waar ze bij Dwingeloo ervaring mee hebben. Kortom, 20 november, aanvang 21:00 uur allemaal naar het Artis Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40 1018 CZ Amsterdam. Bron: Camras (via Ard Hartsuijker).

Share

Comments

 1. Mooie PR voor Daniela De Paulis, Jan Van Muijlwijk en CAMRAS (Dwingeloo Radiotelescoop)

 2. Graag gedaan hoor. Succes de 20e!

 3. Overigens, het klopt toch dat die techniek die Daniela gebruikt die van de moon bouncing is? Was een gokje van mij.

 4. EME Earth-Moon-Earth ook wel "moon bouncing" of maanbonken genoemd

 5. Rein Kuijper zegt

  Dat moon bouncing heb ik al lang gehoord, ergens in tachtiger jaren. Dus niet met beeld maar geluid. Een zendamateur deed dat met een 2 meter schotel. Leuk die tijdsvertraging van zo'n 2,5 sec

  Rein

 6. Knap als die amateur dat met geluid voor elkaar heeft gekregen, maar onwaarschijnlijk dat het 'm ook echt gelukt is. Per slot hebben geluidsgolven een drager nodig om zich voort te planten, zoals de lucht in de atmosfeer. Maar in het luchtledige tussen aarde en maan ontbreekt zo'n drager en kan geluid zich niet voortplanten.

 7. Rein Kuijper zegt

  Nou Arie dat bedoelde ik niet. Geen geluid maar radio. Met een 2 meter antenne kun je dat geintje wel uithalen

  Rein

 8. Ah radiostraling, ik snap 't. Ze hebben het zelfs met behulp van de planeet Venus weten te doen. Venus-bouncing dus. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: