23 juli 2024

Onderzoek moet uitwijzen of Tycho Brahe is vermoord

Tycho Brahe. Credit: Wikimedia Comons.


Gisteren is het graf van de beroemde Deense sterrenkundige Tycho Brahe [1]De laatste grote sterrenkundige in de geschiedenis die zijn waarnemingen zónder telescoop deed. Acht jaar na zijn dood ging Galileo Galileï de telescoop gebruiken om hemellichamen te onderzoeken. … Lees verder (1546-1601) in de Tynkerk in Praag geopend. Dit om onderzoekers in de gelegenheid te stellen aanwijzingen te vinden voor de vraag waarom Brahe in 1601 zo plotseling stierf. De gangbare lezing is dat Brahe stierf door een zware blaasontsteking, die hij overhield aan een feest dat in het Rozmberk Paleis in Praag in aanwezigheid van keizer Rudolf II werd gehouden. De etikette was dat niemand de zaal mocht verlaten voordat de gastheer, de keizer himself, weg was. Brahe had het nodige gedronken, moest nodig plassen, maar bleef toch keurig zitten, met die ontsteking als gevolg. Uit een eerdere opgraving in 1901 van Brahe’s lichaam was naar voren gekomen dat er veel kwik in z’n haren zat. Dat leidde tot de suggestie dat Brahe misschien was vergiftigd met de dood als gevolg. Later onderzoek aan de baard van Brahe liet zien dat er veel lood in de haren zat, hetgeen wellicht veroorzaakt werd doordat Brahe’s lichaam een poosje in een loden kist heeft gelegen. Voor de moordtheorie zou pleiten dat volgens geruchten Brahe na wat stiekem gerollebol met koninging Sofie of Mecklenburg-Schwerin de vader was van de Deense koning Christiaan IV. Om z’n bastaardschap te verdoezelen zou Christiaan opdracht hebben gegeven aan Erik Brahe, een neef van Tycho, om Brahe met een portie kwik te vermoorden. Over dat kwik zijn ook nog andere opties: Brahe zou het als geneesmiddel hebben ingenomen, om z’n blaasklachten te verhelpen. Het zou ook kunnen dat het kwik door Brahe’s neus kwam. Huh? Door z’n neus, leg uit! Toen Brahe nog student was heeft hij in een zwaardduel met een andere student een stuk van z’n neus verloren. Hij liet later zijn neus opvullen met een stuk metaal. Volgens de overlevering van goud of goud-zilver, maar het zóu ook van kwik kunnen zijn gemaakt. Afijn, het vernieuwde onderzoek, waarvan ik op YouTube de volgende (onvertaalde) beelden van het geopende graf tegenkwam, werpt hopelijk licht op deze affaire.

Bron: The Reference Frame + NRC-Handelsbblad, 16 november 2010.

Voetnoten

Voetnoten
1 De laatste grote sterrenkundige in de geschiedenis die zijn waarnemingen zónder telescoop deed. Acht jaar na zijn dood ging Galileo Galileï de telescoop gebruiken om hemellichamen te onderzoeken. Brahe’s nauwkeurige waarnemingen stonden aan de basis van de wetten die Johannes Kepler opstelde over de bewegingen van de planeten om de zon.
Share

Comments

  1. André de Hoog zegt

    Ikzelf ben in 2004 in Praag geweest (schitterende stad).

    Ik vind dit ook een goede zaak gezien de moderne apparatuur van tegenwoordig; al is het maar om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen en dergelijke onzin de wereld uit te helpen.

    Dat moeten ze bij veel meer van dit soort "gevallen" doen!!!

Speak Your Mind

*