28 maart 2024

Sterrenkundige Allan Sandage is overleden

Allan Sandage (1926-2010). Credit: Wikipedia

Afgelopen zaterdag, 13 november, is op 84-jarige leeftijd de sterrenkundige Allan Sandage overleden. Sandage was – dat mag ik toch wel stellen – een groot sterrenkundige, eentje van wereldwijde faam die vooral bekend is geworden door z’n grondige onderzoek naar het bepalen van de exacte waarde van de Hubble Constante (Ho). Met die constante, ooit ergens in de jaren twintig door Edwin Hubble bedacht, kan de snelheid van de uitdijing van het heelal gemeten worden en daarmee ook diens ouderdom. In 1958 schatte Sandage de waarde van Ho op 75 km/sec per megaparsec, hetgeen een leeftijd van het heelal van 15 miljard jaar opleverde. De meest recente waarde van Ho is 70,6 ± 3,1 (km/sec)/Mpc, dus we mogen toch wel concluderen dat Sandage er ruim vijftig jaar geleden niet ver naast zat. Ik kan mij van heel vroeger nog herinneren dat Sandage en de Zwitserse sterrenkundige Tamman zich met supernovae bezighielden en dat dit tweetal aan de hand daarvan de Hubble Constante probeerden te bepalen. Ik heb toen menig artikel van hen voorbij zien komen. En ik meen ook dat er een constante ruzie was tussen Sandage en Halton Arp, die vond dat quasars zich vlakbij sterrenstelsels moesten bevinden. Sandage was van mening dat quasars op kosmologische afstanden staan – zeg maar héél ver weg – en daar heeft ‘ie gelijk in gekregen. Afijn, Sandage: rust in vrede daarboven tussen die sterretjes. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Jos Haring zegt

    ….ik wist niet dat hij nog leefde. Grappig is wel dat hij de samensteller en deels de schrijver is geweest van de "Hubble Atlas of Galaxies", die nog steeds trots in mijn boekenkast prijkt en de moeite van het bekijken waard is! Ook al is de actualiteit van de foto's natuurlijk bijna nul geworden sinds we de Hubble Space Telescope en diverse aardse tegenhangers hebben.

    Hubble is natuurlijk onsterfelijk beroemd, maar wil je even hardhandig met twee benen op de grond worden gezet: lees vooral het hoofdstuk over Hubble in Bill Brysons "A short history of nearly everything"… ik verklap niks, maar minstens een flinke verbazing (en kater?) hou je over!

  2. Ik heb dat boek boven op zolder staan, zal het binnenkort eens openslaan in het hoofdstuk wat jij noemt. Kan mij er eerlijk gezegd niet veel meer over herinneren.

Speak Your Mind

*