29 mei 2024

Bolvormige sterrenhopen: overlevenden uit het verre verleden

Credit: ESO

Komende vrijdag houdt drs. Diederik Kruijssen, verbonden aan het Sterrenkundig Instituut Utrecht en de Sterrewacht Leiden, een lezing over bolvormige sterrenhopen. En dat allemaal bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Normaal starten die lezingen aldaar om 20.30 uur, maar dit keer schijnt het al om 20.00 uur te beginnen, dus kennelijk heeft Kruijssen een avondvullende lezing. Bolvormige sterrenhopen – kortweg bolhopen genoemd – zijn de oudste structuren in het nabije heelal. Gestaag en schijnbaar onverstoord draaien zij hun banen rondom het Melkwegstelsel. Wie goed kijkt, ziet echter dat bolvormige sterrenhopen langzaam uiteen worden getrokken door getijdekrachten van de Melkweg. Ze zijn de enige overlevenden van een miljarden jaren durend bloedbad en vormen zo de ene procent die niet ten prooi is gevallen aan de vraatzucht van hun moederstelsel. Gelukkig voor ons dragen ze onophoudelijk de littekens van deze voortdurende slijtageslag. Via die kenmerken vertellen bolvormige sterrenhopen ons wat ze de afgelopen twaalf miljard jaar hebben moeten doorstaan. En het was allesbehalve makkelijk. Kortom, vrijdag allemaal naar Huygens!

Share

Speak Your Mind

*