15 april 2024

Jupiter’s equatoriale band keert weer terug!

De eerste tekenen dat de zuidelijke equatoriale band terugkeert. Credit: Teruaki Kumamori 

Eén van de grote banden op de planeet Jupiter, de zuidelijke equatoriale band welteverstaan, komt langzaam maar zeker weer terug. Begin dit jaar werd uit waarnemingen door zowel amateurs als professionals duidelijk dat die SEB, zoals de engelse afkorting luidt, steeds bleker werd en op een gegeven moment was ‘ie compleet verdwenen. De oorzaak was vermoedelijk het wegvallen van de droge winden, die normaal gesproken verhinderen dat er wolken in de band kunnen ontstaan, wolken die het zicht op de donkere en diepergelegen lagen verhullen. De wolken die door de wegvallende winden ontstonden zorgden er voor dat de SEB net zo wit werd als de omringende uit ammonia-ijs bestaande wolkengordels op Jupiter. Recente foto’s laten zien dat de band stukje voor stukje weer terugkeert en wederom zijn het zowel amateurs als professionals die de terugkeer hebben waargenomen. Tot die amateurs behoren Christopher Go in de Filipijnen en Anthony Wesley in Australië. De professionals hebben kanonnen zoals de 8,2 meter Gemini Noord telescoop in Hawaï tot hun beschikking. Met die laatste is deze foto hierboven gemaakt op 18 november j.l., een compositie van drie foto’s in verschillende kleurfilters. Amateur-sterrenkundige Teruaki Kumamori uit Sakai City in Japan nam 20 november j.l. de foto hiernaast, waarop de eerste tekenen van de terugkerende band te zien zijn. Ook mooi! Bron: JPL, Bad Astronomy en Planetary Society.

Share

Comments

  1. Hé Arie,….eh…zit jij nou niet een beetje op het "verkeerde medium" jouw "astroblog-strooigoed" in één of andere hoek te strooien???

    Maar goed, als dat aangekondigde kl—winterweer (elfstedentocht is best wel leuk, maar dan lekker met de auto met het dakkie open en bij 20 graden boven nul inplaats van eronder..brrrr!) nou eens lekker NIET komt dan moest ik die "verloren zoon" onder Jupiters equatorale banden maar eens rap op den gevoelige digitale plaat knallen……..om die dan vervolgens te publiceren op…..ASTROBLOG….zoals het hoort….ha…ha…!!

  2. Huh, je bedoeld dat die blogjes ook op Facebook verschijnen? Ja, dat klopt. Ik heb een plugin, wordbooker genaamd, die m'n blogjes automatisch doorzendt naar mijn Facebook-pagina. En reacties die daar worden gegeven komen ook weer via de automaat terug op dit astropodium. Ja, ga jij maar rap die 'return of the SEB' op de gevoelige plaat vastleggen.

  3. ach….ach…ach….wat gaat de vooruitgang toch hard vooruit!!

Speak Your Mind

*