19 april 2021

Rotterdammers zien de minste sterren in sterrenbeeld Castilianen

Nee, dit is niet het sterrenbeeld Castilianen. Cassiopeia via smokymtnastro.org.

Uit de sterrentelling die tussen 10 oktober en 10 november in geheel Nederland werd gehouden blijkt dat men in Rotterdam het minste aantal sterren ziet. De oorzaak zal niet zo moeilijk te raden zijn: de lichtvervuiling die de Maasstad teistert. De uitkomst van de telling werd deze week bekend gemaakt door de Natuur- en Milieufederaties en door Stichting Natuur en Milieu. In genoemde periode werden door 800 tellers in het kader van de Nacht van de Nacht sterren geteld in het sterrenbeeld Castilianen. Eh… Castilianen? Kennen wij dat sterrenbeeld? Heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) een nieuw sterrenbeeld in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de wens om sterren te tellen en de lichthinder duidelijk ‘in beeld te brengen’? Nee, niks van dat alles. Het betreft slechts een klein foutje – ahum – van de redactie van dagblad AD / De Dordtenaar, die deze week het bericht over de sterrentelling naar voren bracht en daarbij het sterrenbeeld Castilianen noemden. Er zal wel één of andere redacteur een tikkeltje overwerkt zijn geweest. Het juiste sterrenbeeld was Cassiopeia (zie de afbeelding), dat met z’n bekende W-vorm gemakkelijk te herkennen is. Castilianen en Cassiopeia, ja dat lijkt ook zo op elkaar. 🙂 Afijn, de conclusie is in ieder geval dat de gemeente Rotterdam – die er prat op gaat om groen te zijn – door (amateur-) sterrenkundigen vermeden moet worden. Wim & Frieda, bedankt voor de tip!

Comments

 1. Eh…kan jij er achter komen wie die bewuste astro-barbaar-redacteur-journalist is??

  Elke dinsdagmiddag spendeer ik namelijk een half uurtje, onder het genot van een warme chocolademelk MET slagroom (Jammie!!), in café Vissers met…jawel…een journalist van datzelfde AD/de Dordtenar.

  Hoewel ik het mij eenvoudigweg niet kan voorstellen dat persmuskieten-vriendje André zo'n blunder zou maken….zo dicht met uw nedrig astroblogscribent in de buurt…..wil ik dat toch wel effe zeker weten. Anders trek ik hem alsnog "postuum"…eh…de kop van z'n romp..ha..ha…

  Nog lekker geshopt???

 2. Geen idee hoe die journalist heet, er staat geen naam bij. Durfden ze zeker niet. 🙂 lekker geshopt, nou niet echt. Ja, die meiden hebben schoenenwinkels en modewinkels afgelopen en ik waggelde er maar een beetje achteraan.

 3. Tja Arie, dan had je maar ook drie mannen moeten maken inplaats van drie dochters.

  Voor Het grote gros der manvolk zou het het ultieme leven zijn….een huis met vier vrouwen maar liefst!!……But there is always this dark side lurking in the background…als de dames op zo'n "gezellig met het hele gezin shoppen zaterdagmiddagje" veranderen in één "Darth echtgenoot" en drie "Darth dochters"! Wat dat betreft ben jij net een soort "master Yoda"..een "Arie Skywalker" tijdens dat middagje..eh…verplicht shoppen, dapper hoor!!

  Nou ja, may the force be with you!!..en meer van die onzin..ha..ha..!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: