25 mei 2024

De scheuren in de externe tank van de Discovery

Ik meldde jullie van de week dat de Space Shuttle Discovery voorlopig aan de grond genageld is vanwege ontdekte scheuren in diens externe tank. Hier een foto van één van die scheuren. Klik erop voor een detailfoto.

Credit: NASA

Die vertikaal lopende banden worden ‘stringers’ genoemd en de externe tank telt 108 van die stringers, allen gemaakt van aluminium lithium. In twee ervan heeft men een scheur ontdekt. De foto hierboven laat de externe tank zien bedekt met isolatieschuim. Als dat schuim verwijderd is ziet de plek van de scheur er zo uit. De twee stringers waar de scheuren in ontdekt zijn zijn inmiddels vervangen door een steviger versie, een ‘doubler’ genaamd. Een video van die werkzaamheden zie je hieronder. Er moet nog flink gemeten en getest worden en daarom is het de vraag of de eerstvolgende lanceerdatum van 17 december a.s. daadwerkelijk gehaald wordt. Als die datum niet lukt zal de lancering pas in de periode 27 februari-6 maart 2011 kunnen plaatsvinden.

Bron: Tom’s Astroblog.

Share

Comments

  1. Wat mij hierbij dan toch echt enorm verwonderd is het feit dat deze external tank..eh…bepaaldelijk niet de EERSTE is die klaar staat/stond om afgeschoten te worden……en na zoveel voorgangers (150 missie's o.i.d??) nog dit soort problemen ontdekken…..Hoe is het mogelijk!?…Wat betreft is "Rocket science" wel degelijk ECHT "rocket science"…en gaan de woorden "ruimtevaart" en "routine" nog steeds ongelofelijk NIET hand in hand….

    Als ik dit akkefietje dan weer in ogenschouw neem dan zie ik mijzelve (eventuele toekomstige ruimtetoerist) nog niet echt snel "to boldly go where no Jan has gone before" in de nabije danwel toekomst, zucht….

  2. Euh… Ik denk dat je 'stringer' bedoeld… Met een 'r'

    Een 'stringer' of 'longeron' zijn de engelse termen voor een in de langsrichting geplaatst structureel element in de bouw van vliegtuig en scheepsrompen. We zouden in het NL van een langsligger kunnen spreken…

    cfr: http://en.wikipedia.org/wiki/Stringer_(aircraft)

  3. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast. Ik was zeker in de war met die Stingerraketten. 🙂

Speak Your Mind

*