15 juli 2024

De rijke meteorenzwerm der Geminiden komt eraan!

De radiant van de Geminiden

Over ruim een week is het weer zo ver en kunnen we genieten van de meteorenzwerm der Geminiden. Het maximum van de

Share

Comments

 1. Eh….kan ik dit nu beschouwen als een uitnodiging jouwerzijds voor een heus trippie naar de Biesbos….of is dit weer een typische gevalletje "a lot of show and no GO"?? Ofwel…jij de volgende ochtend met je snufferd op de voorpagina van de krant met een in scene gezette foto van jou "the greatest meteor-observer of all time" dik ingepakt liggend op je stretcher, maar dan wel slechts voor twee minuten in je warme achtertuintje……terwijl den schrijver dezes diezelfde avond drie uur aan één stuk heeft liggen blauwbekken in de Biesbos voor "het echte werk"!!??

  En dus bij deze…..de "moeder aller vragen"…Hebben wij een nu een officiele "Geminiden-date"???…want..eh…ik "lust" wel een paar van die mooie Geminiden.

  Die "zomer-Perseiden" die iedereen kent van de warme nachten op de zuid-franse camping zijn best wel aardig…maar die ijskoude maar spectaculaire winter-geminiden zijn inderdaad toch net effe iets meer "het echte werk"!!!

 2. Tuurlijk gaan we waarnemen! Mits 't helder is, mits het 20 graden is, mits ik de volgende dag niet hoef te werken, mits ik op de voorpagina van de krant mag, mits enz….. 🙂 Ik zal wel even op m'n werk nagaan of ik van maandag op dinsdag kan waarnemen en dan dinsdag vrij zijn. Ik kan moeilijk de hele nacht waarnemen en mij dan dinsdag weer dienschtbaer opstellen voor de Rotterdamsche burgers. Dus onder voorbehoud.

 3. Alsof een normaal mens weet wat een radiant is !!!

  Wanneer kunnen deze pseudo-wetenschappers eens eindelijk een NORMAAL bericht in de wereld neerzetten ??

  • Wat een radiant is heb ik eerder al uitgelegd, zie o.a. in deze astroblog. De pseudo-wetenschapper dezes is doodgewoon een hobbyïst, die al vijf jaar lang 's avonds en in het weekend astroblogjes schrijft over dingen die daarboven gebeuren. Als je vind dat deze pseudo-wetenschapper geen NORMALE berichten in de wereld kan neerzetten dan lees je de Astroblogs toch lekker niet. Of je start een eigen Astroblogs. Ik hoeft ook niet altijd ieder woord in de astroblogjes uit te leggen als ik dat al eerder heb gedaan. Ik wil ze kort en bondig houden en als alles telkens weer moet worden uitgelegd voor die lezers die voor 't eerst inloggen dan krijg ik ellenlange blogs en ben ik tot diep in de nacht bezig.

 4. Ik heb het maar even opgezocht. 'Radiant' komt uit het Latijn en het werkwoord 'radiare' betekent : stralen. Dus, wat bedoelt de schrijver hier ? Het lijkt erop, als je naar de sterren hemel kijkt op 13 of 14 december, dat de meteorieten als het ware 'stralen' vormen vanuit het sterrenbeeld 'Gemini'. Dat is ook alweer Latijn en betekent : tweelingen. Nou, zo kan die wel weer. Maar dan moeten we wél een radiant heldere nacht hebben om die krengen te kunnen zien.

 5. Eh.. Ik weet niet wat sommige lezers hier allemaal achter zoeken maar er is niets bijzonders aan sterrenkundige begrip "radiant". Sla het eerste de beste beginners sterrenkundeboekie open op het hoofdstuk "meteoren" en daar kom je die kreet tegen keurig netje wetenschappelijk verklaard….enne dus…niks geen geen slap pseudowetenschappelijk geitenwollensokken- "radiare stralen uit Gemini"-gezwam want daar doen wij normale ONBETAALDE astronomen (amateurs-en NIKS geen Pseudo-wetenschappers zoals Adrianus et moi) als normale BETAALDE astronomen (de professionals dus)namelijk NIET aan!!!

  Sterrenkunde is niets anders dan op het universum toegepaste "hardcore natuurkunde" waarin sterrenkundigen (de betaalde zowel als onbetaalde) trachten zo wetenschappelijk mogelijke verklaringen te geven voor de verschijnselen die zij met hun zintuigen (al dan niet versterkt met technologische hulpmiddelen in de vorm van telescopen e.d.)

  waarnemen….niets meer, niets minder!

  Ik volg, net zoals collega Adrianus, al een dikke 40 jaar redelijk fanatiek de ontwikkelingen in de boeiende wetenschap die sterrenkunde heet….enne…OK, als er één ding is waar de heren en dames sterrenkundigen helaas uitblinken dan is het in het verzinnen van hoogst verwarrende namen aan allerlei hemelverschijnselen…..met als ultieme uitblinker…de beroemde kreet "Het zwarte gat"…..niets anders dan "hele zware dooie ster"…maar toch..oh..oh..oh..wat ik daar allemaal al niet aan zweverige pseudowetenschappelijke verhalen om mijn (amateur) sterrenkundige oren heb gekregen..ach..ach..ach…

  Enne…van mij mij mogen al die spannende zweverigheden allemaal best wel "waar" zijn maarre…sterrenkunde is eigenlijk best wel…eh……boeiend toegegeven..verwarrend…maar..vooral..SAAI!

  Afijn, Terugkomend op de kreet "radiant" nog effe het volgende:

  Bij het waarnemen van meteoren LIJKEN zij, gelijk sneeuwvlokken bezien uit een rijdende auto, uit één punt te komen.Dit (vlucht)punt noemen we in de sterrenkundige wereld de RADIANT. En nu we toch wetenschappelijk bezig zijn….een METEOOR is het kortstondige lichtverschijnsel welke

  ontstaat als de METEOROIDE (het stukkie hemelsteen) bij zijn tocht door de dampkring verbrand…en als er een stukkie overblijft die we op aarde dan terugvinden dan noemen we dit een METEORIET.

  Ik kan het helaas niet spannender maken!!

  Iemand die niet tegen deze ogenschijnlijke kille saai-igheid kan, zal in wetenschap die (amateur) sterrenkunde is (en daar gaat DEZE website nu eenmaal heel duidelijk over!!), laat ik het maar diplomatiek verwoorden, niet echt aan zijn trekken komen!

  Waarvan akte…

 6. Ze zijn nu al prachtig te zien, ik kom net van buiten en heb er zeker meer dan 20 waargenomen

 7. Bedankt voor je melding. Ik ga vanavond een poging wagen Geminiden te zien, samen met Jan, de andere Astroblogger. Als het helder is tenminste.

Speak Your Mind

*