18 mei 2024

Doe mee met de Nationale Wetenschapsquiz 2010

Credit: NWO/VPRO

Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de media? De 17e editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) moet uitsluitsel geven. Op zondagavond 26 december (21.15 uur op Nederland 2) neemt een team van journalisten het op tegen drie wetenschappers. Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. Nieuw element van de quiz is dat de kijkers thuis live via internet kunnen meespelen en hun wetenschapskennis kunnen testen. De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn wiskundige Remco van der Hofstad, astronoom Marijke Haverkorn en hoogleraar sensorsystemen Albert van den Berg, tevens winnaar van de grootste wetenschappelijk prijs Nederland: de Spinozapremie. Drie journalisten, die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Harmke Pijpers, onder anderen presentatrice bij BNR Nieuwsradio, Harm Ede Botje van Vrij Nederland en Hassnae Bouazza. Zij schrijft onder meer voor NRC en de Volkskrant. De presentatie is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum. De jury bestaat uit Marten Scheffer (Spinozalaureaat én winnaar NWQ 2009) en Salomon Kroonenberg (wetenschapper, columnist én winnaar NWQ 1999). Er is een speciaal gastoptreden van illusioniste Sittah en muziek is er van de band The Beatbusters.

Zelf meespelen

De presentatoren Rob en Lottie. Credit: NWO/VPRO

Voor het eerst in zijn 17-jarige bestaan kunnen de kijkers dit jaar thuis LIVE meespelen met de Nationale Wetenschapsquiz, dankzij een nieuwe applicatie die game-bedrijf Ex Machina ontwikkelde voor VPRO Digitaal. Het is voor het eerst dat “Play to TV”, de applicatie van Ex Machina, in Nederland wordt ingezet. Tijdens de uitzending op Tweede Kerstdag kunnen de kijkers met hun laptop op schoot realtime meespelen met de kandidaten op tv en direct zien hoe hun score zich verhoudt tot de andere spelers in het land. De beste spelers maken kans op een uniek rekwisiet uit het programma. Ook kunnen kijkers als vanouds via kranten, tijdschriften en internet meespelen met De Nationale Wetenschapsquiz in de voorrondes. De quizvragen verschijnen vanaf 2 december via de bladen en op www.nwo.nl/quiz. Uiterste inzenddatum voor de voorrondes is zondag 19 december. De hoofdprijs: een week naar Egypte en het bijwonen van een archeologische opgraving in Sakkara door Nederlandse archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden.

Share

Speak Your Mind

*