24 februari 2024

Hersenen = heelal?

Ik ben al vaker ingegaan op de relatie tussen het bewustzijn en het ons omringende heelal, maar de volgende foto, die ik vandaag tegenkwam, toont een wel erg grote gelijkenis tussen de cellen in onze hersenen en de structuur van het heelal op z’n allergrootste schaal, die van superclusters van sterrenstelsels:

Credit: NY Times

Wowie! Dat plaatje rechts is uit de beroemde Millenniumsimulatie van het heelal. OK, toegegeven dat het bewustzijn niet per sé gelinkt hoeft te zijn aan onze hersenen, maar het gaat mij er even om dat er een grote gelijkenis is tussen de microkosmos van onze hersenen (al of niet als tijdelijke behuizing van ons kosmische bewustzijn) en de macrokosmos van het heelal. Ik heb overigens eerder ook al eens geschreven over de gelijkenis tussen die macrokosmos en… BIER! Ah en zo is de kosmische cirkel tussen de mens, bier en het heelal rond. 😀 Over gelijkenissen gesproken: al eerder is opgevallen welke frappante gelijkenis er is tussen tropische orkanen, zoals de orkaan Katrina uit 2005, en spiraalsterrenstelsels:

Credit: NOAA/NASA

Bron: Weird Sciences.

Share

Comments

 1. Mooi vergelijkingen. Interessant.

 2. Gaaf!

  En wat is onze aarde in het geheel? Een hersencel? Of is elke bewoner een cel? Hoop het laatste. Amders stellen we niet veel voor. Zal het eerste wel zijn!

  Groeten,

  Michel

 3. Tsja, ergens op de schaal tussen het allerkleinste van de atomen (of nog kleiner: van de Planckschaal) en het allergrootste van de sterrenstelsels (of nog groter: van de Hubbleschaal) staat de mens. Wat dat betreft nemen we inderdaad een centrale plek in het heelal in.

 4. @:Adrianus V 5 december 2010 at 14:13,

  Heet dat niet het antropisch principe?

  Wij mensen kunnen slechts een beperkte afstand kijken in de ruimte/tijd.

  Natuurlijk líjkt het alsof we het middelpunt zijn.

  Maar wat als oneindigheid en/of repetitie realiteit blijken?

 5. Arie toch…Wat krijge we nou(wen)?!….Komt daar zomaar opeens "de oude spirituele bloody hippie" in jou naar boven drijven???

  Gefeliciteerd kerel,Ik wist niet dat jij dat "in jou had"…..of hebbie gewoon gisteravond van ene S.Klaas op je sodemieter gehad vanwege een teveel aan "hardcore wetenschappelijke benadering van de dingen des levens"….en moet je je nu, op straffe van een enkele reis naa Spanje (hmmm, wel lekker warm en geen K..winter" voor de deur!!) wat meer van….eh….je warme, vrouwelijke, spirituele "geitenwollen sokken" kant laten zien???

  Voor enige "bijscholing op dit gebied" kan je natuurlijk altijd bij "the alltime expert in the field"……Cést moi…terecht.

  Ik heb je in no time omgeturnd in een "ras-watje"..ha…ha…!!

  • Hé peace man! Yo, bro hoe is 't met je. 🙂 Haha, hoor mij nou. Eh… maar nou effe serieus *ernstig gezicht trekkend* had je m'n vorige blogjes over het bewustzijn niet gelezen? Sinds dat boek van je achterachterachterneef van Lommel heb ik mij toch al vaker van die spirituele (mmmmm, lijkt op spiritualiën) kant laten zien. Lees die linkjes maar in bovenstaande blog.

 6. Hmmmmm… Als dit allemaal waar zou zijn he?

  dan zou het best raar zijn. want dan zou het leven waar wij in zitten gewoon een gedachten zijn van iemand die nu rond loopt ergens…

  kan je uren over denken, totdat je jezelf helemaal gek draait.

  en het leven zal stoppen totdat die persoon waar wij dan in zitten een drankje/joint neemt. dan krijg je: The big rip.

Speak Your Mind

*