26 februari 2024

Japanse Venussonde Akatsuki in problemen

Akatsuki, de Venus klimaat verkenner, is in moeilijkheden

Na een lange tocht van zes maanden is de Japanse sonde Akatsuki (“Dageraad”) bij de planeet Venus aangekomen. Op 20 mei werd Akatsuki gelanceerd, tesamen met het ruimtezeil Ikaros. De bedoeling was dat vannacht om 00.49 uur Nederlandse tijd de Akatsuki z’n remraketten zou ontsteken om vervolgens in een baan om Venus terecht te komen. Dat is inderdaad gebeurd, maar wat er daarna gebeurde was niet volgens het boekje. Een geplande uitval van communicatie van 22 minuten, wegens een tocht achter Venus langs duurde onverwachts maar liefst 1,5 uur. Technici van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA vrezen dat de Akatsuki, ’s werelds eerste meteorologische satelliet die het weer en klimaat van een andere planeet gaat bestuderen – in dit geval Venus, in een verkeerde baan om de zwaar bewolkte planeet terecht is gekomen. Die geplande baan is zeer elliptisch, met een hoogste punt van maar liefst 80.000 km en een laagste punt van 300 km boven het oppervlak van Venus. De vluchtleiding doet er alles aan de Akatsuki in z’n beoogde baan te krijgen. Met vijf camera’s aan boord zou Akatsuki twee jaar lang onderzoek moeten gaan doen aan Venus, maar de vraag is of dat na de lastige ‘parkeerproblemen’ nog wel gaat. We duimen voor JAXA, die met de Hayabusa-sonde, welke in 2005 de planeto

Share

Speak Your Mind

*