5 juli 2020

Publiekslezing over oneindigheid door John Heise

Goed en slecht nieuws: komende zondag en maandag, 12 resp. 13 december, houdt prof.dr. John Heise in de collegezaal van Sonnenborgh in Utrecht drie maal een publiekslezing, getiteld “Het perspectief van de oneindigheid”. Het slechte nieuws: twee van de drie lezingen zijn helemaal volgeboekt, die van zondag

Comments

 1. dank je wel voor het bericht,

  heb me opgegeven!

 2. Graag gedaan hoor. Veel plezier zondag bij John Heise. Hij is een kei.

 3. "Vanuit het perspectief van de oneindigheid weet hij ook niet of de stelling oneindig lang houdbaar is."

  ..vind ik wel een mooie zin, met "perspectief" in schuinschrift graag. En wel zó schuin dat er enkel een streepje overblijft. En dat streepje is oneindig lang. Is het ook oneindig lang?

  Ja, maar niet als het een "reep chocola" in perspectief betreft. Bevat deze reep chocola dan een oneindige reeks atomen? Valt wel tegen helaas. En bij mij is ie ook niet lang houdbaar.

 4. Over oneindigheid kan je inderdaad menig avondje vullen. Singulariteiten in de natuurwetenschap, zoals de kernen van zwarte gaten, alwaar de dichtheid oneindig groot zou zijn, zijn menig natuurkundige een gruwel. Ik heb geprobeerd "perspectief" schuin te krijgen, maar ik bleef niets overhouden. 🙂

 5. Haha, je hebt gelijk en in de FLRW metriek (Friedmann-Lemaître-Robertson-Walker) in het heelal is deze identiek aan die chocoladereep vanaf de zijkant gezien dan, met een [Minkowsky] vlakke ruimte en een schijnbare "oneindigheid".

  Afstand en relatie tot het object bepaald hier helaas de term "oneindig" 😉

 6. waarschijnlijk kom je alsnog met een mind fuck weer terug thuis na de lezing.

  Ik wil er wel heen stiekem heel graag !

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: