24 juni 2024

Oeps, Akatsuki is voorbij Venus gevlogen

Akatsuki is voorbij Venus gevlogen! Credit: JAXA

De bedoeling was dat de Japanse weersonde Akatsuki twee jaar lang onderzoek zou doen aan het weer- en klimaatsysteem van Venus. Akatsuki – hetgeen Japans is voor “Dageraad” – zou daarvoor wel in een baan om Venus moeten komen en da’s nou precies wat eergisteren (6 december) gruwelijk mis is gegaan. De motoren werden aangezet om de sonde in de juiste baan te krijgen. Er zou vervolgens een 22 minuten durende uitval van communicatie zijn, doordat de sonde vanaf de aarde gezien achter Venus langs zou vliegen. De uitval duurde echter onverwachts anderhalf uur. Toen de communicatie weer terug was bleek dat Akatsuki in het geheel geen baan om Venus had gekregen, maar linea reacta rechtdoor was gevlogen. Het doet sterk denken aan een andere Japanse missie, Nozomi genaamd, die naar Mars had moeten gaan, maar die ook wegens problemen de Rode Planeet miste. Akatsuki mist de brandstof om ‘op de rem te trappen en om te keren’. Er is wél een mogelijkheid dat de Japanse sonde december 2016 weer vlakbij Venus terugkomt en dat ‘ie dán opnieuw een poging waagt daar in een baan te komen. Zes jaar wachten, pffff… die Japanners worden behoorlijk op de proef gesteld.  Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Hoi Arie, ik ben niet zo reageerderig, maar ik lees dagelijks met veel plezier jouw ruimteberichten. Zeer leerzaam en informatief. mijn dank daarvoor, Wim Nottroth

  2. Ha Wim, dank je wel. Ik doet 't met alle plezier.

  3. Eric Westerveld zegt

    Hoi Arie, hij vloog rechtdoor schrijf je, maar wat houdt dat in? Ik begreep eerst dat hij linea recta naar de zon vloog!

  4. Hoi Eric, zie m'n laatste blogje van zojuist over de Akatsuki. Daarin zal je zien dat de Akatsuki niet richting Zon beweegt, gelukkig maar.

Speak Your Mind

*