10 december 2023

Lezing: Het heelal in röntgenstraling bij Huygens

Het actieve sterrenstelsels M82 in röntgenlicht. Credit: NASA/JPL-Caltech/STScI/CXC/UofA/ESA/AURA/JHU

Morgenavond – 17 december 2010 – houdt Drs. Jelle de Plaa bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing over het heelal in röntgenstraling. Het is voor Huygens ook tevens de laatste bijeenkomst van dit jaar. Daarna gaat de tent een paar weekjes dicht, tot begin volgend jaar. Jelle de Plaa begon zijn sterrenkundige carriére als jonge medewerker bij “Philippus Lansbergen”, de Volkssterrenwacht in Middelburg. Hij werd daar zo gegrepen door het heelal dat hij in 1998 in Utrecht sterrenkunde ging studeren. In 2002 rondde hij bij het SRON Netherlands Institute for Space Research in Utrecht zijn studie af met een onderzoek naar röntgenstraling van sneldraaiende neutronensterren: pulsars. Daarna maakte hij een sprong van relatief kleine neutronensterren van 20 km in doorsnede naar de grootste objecten in het heelal. Aansluitend kon hij bij SRON namelijk beginnen aan een vier jaar durend promotieonderzoek naar heet gas in clusters van melkwegstelsels. In februari 2007 promoveerde hij op de chemische verrijking van dat hete gas aan de Universiteit Utrecht. Na een uitstapje van bijna 2 jaar op de TU Delft kon Jelle begin 2009 weer op SRON terugkeren om verder te werken aan het onderzoek naar clusters van melkwegstelsels. Naast het onderzoek naar clusters ontwikkelt hij ook mee aan software om gegevens van huidige en toekomstige röntgensatellieten te kunnen analyseren. In zijn lezing vertelt Jelle de Plaa over zijn promotie-onderzoek naar de samenstelling van het hete gas in clusters van melkwegstelsels en wat daaruit op te maken valt over de grote supernova-explosies die de elementen vormden waar wij uit bestaan. Hij laat ook zien dat de rontgenstraling uit het verre heelal nieuwe inzichten geeft over de grote structuur van het universum, het kosmisch web. De lezing begint om 20:30 uur, om 20:00 uur is de zaal open en de koffie klaar. Kortom, morgen allemaal naar Huygens!

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d