30 november 2023

De maand van de lijstjes is weer aangebroken

Credit: Geralt/Pixabay.

Het is december, dé maand van de lijstjes. Zo tegen de kerstvakantie komen er altijd van alle kanten lijstjes met de top tien van dit, de top honderd van dat tot en met de top tweeduizend van dit én van dat. Dat hebben we niet alleen met muziek, maar ook met wetenschap. De laatste week ben ik bijna dagelijks gevoed met allerlei lijstjes op het terrein van de wetenschappen. Bijvoorbeeld deze:

  • De Top 100 stories of 2010 van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Discovery. Qua sterrenkunde vinden we enkele noteringen in deze lijst, o.a. op #100 (over de zon), #91 (over de Solar Impulse, een vliegtuig dat op zonne-energie loopt eh… vliegt), #83 (over de grootste bekende ster in het heelal, R136a1), #79 (over de maan Enceladus van Saturnus), #76 (“wat ligt er buiten het heelal?”), #69 (“is er leven op Titan?”) en #59 (actieve vulkanen op Venus). Hoogste sterrenkundige notering: #7 over de door Planck gemaakte Kaart van Alles. En wat er op nummertje Uno staat? Een artikel over de olieramp in de Golf van Mexico, bleeehhhhh.
  •  Science’s Breakthroughs of the year 2010, het top-10 lijstje van het wetenschappelijke tijdschrift Science, door velen beschouwd als hét lijstje. Komt er ook sterrenkunde voor in dat lijstje? Noppes! 🙁 Op nummer één staat een quantum-apparaatje, een soort duikplankje die tegelijk ‘op’ en ‘neer’ kan zijn. Mmmm, op zich wel interessant.
  • Physics World’s Breakthroughs for 2010, een top-10 van het gelijknamige tijdschrift Physics World. Daar zien we vooral veel hoge energie-fysica, zoals op #1 over de experimenten bij CERN met antiwaterstof, op #6 over Bose-Einstein condensaten, op #9 de omvang van het proton en op #10 tenslotte de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller die protonen met een energie van 7 TeV per bundel tegen elkaar liet knallen. Echte sterrenkunde komt ook nog voor in deze top-10, namelijk op #2 over de waarnemingen aan de dampkring van explaneet HR 8799. Eigenlijk allemaal onderwerpen waar ik ook wel een keer over geblogd heb. Zoek ’t maar op, wil je? 😉
  • Phil Plait – the Bad Astronomer – z’n top-14 van beste Astrofoto’s. Vraag mij niet hoe hij aan 14 foto’s komt in plaats van 10, maar ik weet wel dat het regent eh… sneeuwt van mijn part met lijstjes van astrofoto’s. Plait kan ook moeilijk keuzes maken en dus heeft hij vandaag nog een top-10 met ‘runners-up’ gepubliceerd. Nummer één in Plait’s top-14 staat een fabuleuze foto van het sterrenbeeld Orion, die ik jullie pas liet zien.

Afijn, tot zover dit lijstje met lijstjes. Oh ja, á ls ik er in de kerstvakantie aan toe kom – en ik zeg met name als – dan zal ik m’n eigen video-top 10 updaten. Ik heb afgelopen jaar weer menig juweeltje van astrovideo’s voorbij zien komen, dus die top-10 verdiend het om geactualiseerd te worden.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: