19 juli 2024

Maansverduistering en start winter (bijna) op één dag

De maansverduistering van morgenochtend. Wij kunnen alleen 1 en 2 zien. Credit: Hemel.waarnemen.com.

Morgenochtend is er in Nederland een gedeelte te zien van de totale maansverduistering die dan plaatsvindt. Wij kunnen hier wel het begin van de verduistering meemaken, d.w.z. het gedeelte dat voorafgaat aan de totaliteit. Om 7.33 uur komt de maan de kernschaduw binnen, hetgeen wij laag in het westnoordwesten kunnen zien. Het maximum van de totaliteit vindt plaats rond maansondergang – om 8.41 uur om precies te zijn – en dus zonsopkomst. Dit betekent dat gedurende de tweede helft van de eclips de Maan onder de horizon staat, maar dat, voordat de Maan ondergaat, de eclips al lastig te volgen is doordat het gaat schemeren. Dan het begin van de winter: in de nacht van dinsdag op woensdag – om 00.38 uur om precies te zijn – start de winter. Da’s het moment van het Solstitium, wanneer het middelpunt van de zon het winterpunt van de ecliptica bereikt, op lengte 270°oo’oo”. De zon bereikt dan ook z’n grootste zuidelijke declinatie (-23°26’16”) en hij staat dan recht boven de Kreeftskeerkring. OK, maansverduistering op dinsdag, begin van de winter op woensdag(nacht). Da’s niet op één dag, Adrianus, je staat te jokken. Yep, in Nederland is dat het geval. Maar landen die ten westen van ons liggen, zoals Engeland en de Verenigde Staten, maken de start van de winter op dinsdag mee vanwege het tijdverschil en dáár zullen de twee fenomenen wél op één dag vallen. Kortom, niks jokkebrok. 🙂 Sterrengids 2010 + hemel.waarnemen.

Share

Speak Your Mind

*