22 mei 2024

Twee maal de maansverduistering, maar dan anders

Afgelopen dinsdag (21 december) was er een totale maansverduistering, waarvan wij in Nederland het eerste gedeelte hadden kúnnen zien. Maar ja, het weer werkte zoals gebruikelijk niet mee en mist en wolken zorgden er voor dat wij niks konden zien. Maar elders konden ze ‘m wel zien en twee waarnemingen waren nogal opmerkelijk. Ten eerste deze:

Credit: NASA/Kim Shiflett

Wat je ziet is de Space Shuttle Discovery, die teruggereden wordt van lanceerplatform 39A naar het enorme Vehicle Assembly Building. Tijdens die rit – die op zich al zeer wetenswaardig is – vond die maansverduistering dus plaats en werd deze foto gemaakt. Heel mooi! De volgende waarneming van de afgelopen maansverduistering is ook erg mooi:

Credit: Ted Judah

Amateur-sterrenkundige Ted Judah was in Californië toen hij de eclips – da’s een ander woord voor de verduistering – zag. Hij had alleen geen telescoop bij zich, dat kan iedereen wel eens overkomen. Dus wat deed Judah, hij maakte er een prachtige tekening van. Heel artistiek hoor. Bron: voor de Discovery-foto is dat Bad Astronomy en voor de tekening is dat Universe Today.

Share

Comments

  1. http://www.boston.com/bigpicture/2010/12/a_chilly
    Hier staan ook een aantal mooie foto's.

Speak Your Mind

*