15 juli 2024

Dubbelportret van maan-ISS en Itokawa-Hayabusa

De afgelopen dagen kwam ik twee maal een foto tegen waarop je een hemellichaam ziet met daarvoor een ‘artificieel’ object, een door mensen gemaakt object. De eerste is een foto van Thierry Legault, een bekende astrofotograaf, wiens werk ik hier eerder heb getoond. Legault was in Normandië en hij fotografeerde daar de maan, terwijl het internationale ruimtestation ISS overvloog:

Credit: Thierry Legault

Zie je die kleine silhouette rechtsonder van het midden? Da’s het ISS. Legault maakte gebruik van het programma CalSky om exact te weten wanneer vanuit zijn lokatie het ISS de ’transitie’ over het maanoppervlak zou maken. Deze transitie duurde slechts 0,55 seconden, dus Legault moest precies weten wanneer deze overgang zou plaatsvinden. Mmmm, handig programma als je vanuit Nederland een zelfde gebeurtenis zou willen meemaken.

Itokawa en Hayabusa

Dan het tweede ‘dubbelportret’ van een hemelobject met artificieel object. Het gaat om de kleine planetoïde Itokawa, die in 2005 bezocht is door de Japanse sonde Hayabusa. Over de belevenissen van die sonde heb ik jullie vaker verteld en uiteindelijk kunnen we stellen dat het met de naar de aarde gebrachte lading van 1500 minuscule stofdeeltjes afkomstig van Itokawa toch nog een succesvolle missie was. Van de week kwam ik deze foto tegen waarop je de schaduw van Hayabusa op Itokawa ziet, in beeld gebracht door Hayabusa zelf. Ik had die foto nooit eerder gezien, maar ik vind ‘m subliem:

Credit: Credit: Science@NASA / JAXA

Als je beide foto’s vergelijkt dat lijken het ISS en Hayabusa wel wat op elkaar, nietwaar? Bron: voor de eerste foto is dat Bad Astronomy en voor de tweede is dat NASA Science News.

Share

Speak Your Mind

*