30 mei 2024

Verwachtingen voor 2011

Credit: NASA

Ik had al een lijstje met de dingen die ons in 2011 te wachten staan, zoals lanceringen van belangrijke missies en astronomische gebeurtenissen, zoals de zonsverduistering van overmorgen (4 januari 2011). Maar net zo leuk om vooruit te blikken is te kijken naar de verwachtingen: wat gaat 2011 ons op het gebied van wetenschappelijke vorderingen opleveren? De BBC heeft een lijstje waar ik mij aardig in kan vinden:

De ontdekking van een Tweede AardeIn 2010 hebben we al de ontdekking meegemaakt van Gliese 581G, een superaarde die zich in een bewoonbare zone bevindt. Maar de verwachting is dat de Kepler missie dit jaar met de vondst van een échte Tweede Aarde komt, eentje ín een bewoonbare zone rondom een andere ster, ergens in de gele strook in het Melkwegstelsel op de afbeelding hierboven.
De doorbraak van de commerciële ruimtevaart Eigenlijk geen verwachting, maar een zekerheid. Commerciële ruimtevaart, met grote jongens als SpaceX en Virgin Galactic, staat te trappelen om omhoog te gaan en dat gaat dit jaar serieus starten.
Higgs en SUSYDe twee grote concurrenten op het gebied van deeltjesversnellers blijven strijden om de ontdekking als eerste van het Higgs deeltje: de Tevatron van Fermilab in de VS en de LHC van CERN in Zwitserland/Frankrijk. Ook hoopt men in 2011 iets te zien van supersymmetrie (SUSY).
Quantum computersOver computers die berekeningen kunnen maken op quantumniveau is al heel lang getheoretiseerd en geëxperimenteerd, maar in 2011 hoopt men daadwerkelijk vooruitgang te boeken op dit terrein.
Bestemming MarsEr gaat eind dit jaar weer een nieuwe serie verkenners naar Mars (Curiosity (=Mars Science Laboratory), Phobos-Grunt, Yinghuo-1) en die gaan de Rode Planeet intensief verkennen, o.a. op zoek naar (vroeger) leven. OK, ze komen pas in 2012 aan, maar de basis is dan in 2011 gelegd. Haha, ja zo kan je er ook naar kijken. 🙂

OK, over een jaar spreek ik jullie weer en kijken we wat er van dit lijstje terecht is gekomen. Bron: BBC.

Share

Comments

  1. Gerco Wolfswinkel zegt

    Commerciële ruimtevaart, doorbraak in 2011? Ik hoop het van ganse harte, maar denk zelf dat de echte doorbraak – en mainstream acceptatie – nog wat later zal gebeuren. Al is er in 2010, met de laatste testvlucht van SpaceX, wel een goeie start gemaakt!

Speak Your Mind

*