28 november 2023

De lichtzuil die voorafging aan de eclips

Vanmorgen was ik met de auto op weg naar de Stoopbank in de polder ten zuiden van Dordrecht, om daar de eclips te gaan bekijken. Op de Oude Veerweg zag ik vanuit de auto plotseling een mooie lichtzuil boven de opkomende zon verschijnen:

Lichtzuilen (‘light pillars’ in het engels) worden uitgebreid beschreven in Marcel Minnaert’s Natuurkunde van het Vrije Veld. Zo’n vertikale lichtzuil boven de zon ontstaat door reflectie van het zonlicht door de ijskristallen in de lucht. Ik nam er snel twee foto’s van en reed daarna snel door naar de Stoopbank, een kilometer of zo verderop. Een paar minuten nadat ik daar aankwam waren de twee ‘horens’ van de zon boven de horizon te zien. Wow, wat een timing, hé?

Share

Comments

  1. In de tekst staat: "Zo’n horizontale lichtzuil boven de zon ontstaat ….."

    Hier wordt toch zeker een verticale lichtzuil bedoeld? 😉

  2. Ja, tuurlijk. Zal het verbeteren, thanx!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: