2 december 2023

Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas

Half Nederland heeft vanmorgen die eclips gezien en daar de helft weer van heeft ‘m gefotografeerd of gefilmd, als ik alle foto’s op de gallery van RTL Weerbericht mag geloven. Daar zitten af en toe juweeltjes van foto’s bij. Maar zoals het meestal gaat is er altijd baas boven baas en dat betekent dat er van de eclips van vanmorgen ook een opper-juweel is gemaakt:

Credit: Thierry Legault

Maker van deze foto is Thierry Legault, de Franse astrofotograaf, wiens dubbelportret van maan en ISS ik een paar dagen terug nog toonde. Legault heeft vermoedelijk een dikke portemonnee, want speciaal om deze foto te maken reisde hij naar het sultanaat van Oman. En waarom ging hij helemaal naar Oman om de eclips te fotograferen, terwijl je dat net zo goed vanaf de Dordtse Stoopbank had kunnen doen? A) omdat het in Oman een tikkeltje warmer is dan in Dordrecht – een héél goede reden – en B) omdat hij berekend had dat gezien vanuit Oman het internationale ruimtestation ISS tijdens de eclips gedurende één seconde over het zonsoppervlak zou vliegen! 😯 Op bovenstaand opper-juweel van een foto zie je dus de zon, maan én ISS -yep, helemaal bovenaan die kleine silhouette. Wowie! Afstanden tot Legault van dit drietal objecten: 149 miljoen km, 390.000 km respectievelijk 350 km. Dit is gewoon absurd mooi om te zien. Wel frappant trouwens dat het groepje zonnevlekken rechtsonder het ISS vanmorgen ook door ons (Jan, Piet de Bruin en ik op de Dordtse Stoopbank) is gezien, maar dat we die grote vlek helemaal onderaan niet hebben gezien. Zeker een Omaniaanse zonnevlek. 🙂 Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. Ha die Arie,

  Eh…die grote zonnevlek die jij welliswaar niet gezien hebt, hebben Piet en ik WEL gezien hoor…..maarre…. toen jij net naar huis vertrokken was om dat tijdelijk ouderloze addergebroed…eh..ik bedoel natuurlijk ….die lieve schattige dochters van jou….weer in het gelid te drillen, zag ik opeens "een pukkel" aan de maanrand verschijnen.

  Piet wilde net beginnen met opbreken van zijn vette telefoto-spullen, toen ik hem toch vriendelijk doch dringend moest verzoeken om dat nog even niet te doen…..omdat er net een hele fraaie dikke zonnevlek achter de maanrand te voorschijn was gekomen…..die ene die dus te zien is op de foto van die gefortuneerde zandhappende fransman, die het moest doen met zo'n lullig waarneemplekkie als de woestijn van Oman…terwijl hij natuurlijk ook op "de plek der plekken….het centrum van het universum" te weten de Beroemde Stoopbank in de Dordtse biesbos had kunnen waarnemen!!

  Het is jammer dat Piet geen internet heeft anders had er op deze site ook zo'n zelfde foto geprijkt, OK….eentje zonder het ISS..maarre kniesoor die daarop let!

  Ik heb net en het NOS journaal en "stargazing life" op de BBC gezien….en het begint bij mij door te dringen dat wij, aldaar in de Biesbos ongelofelijk veel mazzel hebben gehad bezien in het licht (!) van de tamelijk droevige weersomstandigheden in eigenlijk heel Europa…..en….dat ik dit eigenlijk best wel een hele mooie zonsverduistering vond….zoals dat "geval" opkwam…knaloranje met die hoorntjes omhoog…zelfs vanuit de auto…dat was echt een machtig mooi gezicht.

  En tijdens de rest van de verduistering…die voorbij drijvende wolkenflarden en niet te vergeten die paar hele leuke zonnevlekken..erg leuk!!

  Ik heb, toegegegeven, al een hele tijd geen aandacht meer besteed aan de zon….al zo lang saai en kaal….dat ik zoveel zonnevlekken absoluut niet verwacht had.

  Zou de zon dan toch weer "een beetje normaal" gaan doen???

 2. Hele mooie foto.

  Alleen, ik heb vroeger altijd geleerd:

  "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo"

  Oftewel, zo'n foto is makkelijk te photoshoppen. Ik zeg niet dat dat zo is, maar verdacht vind ik het wel.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: