26 februari 2024

Natuur- en sterrenkundigen gaan wellicht staken

Credit: Actiecomité Universiteit van Utrecht

De natuur- en sterrenkundigen van de Universiteit van Utrecht gaan aanstaande maandag staken als het faculteitsbestuur niet terugkomt op het voornemen om fors te bezuinigen op het department Natuur- en Sterrenkunde van de faculteit Bétawetenschappen van de universiteit. Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft heeft een petitie aangeboden aan het college van bestuur van de universiteit. Naast een merkbare vermindering van de bezuinigen willen de wetenschappers ook dat hoogleraar Caspar Erkelens herbenoemd wordt als hoofd van het departement. Vorige week werd Erkelens uit die functie ontheven vanwege z’n verzet tegen de toekomstplannen van de faculteit. Als aan de eisen genoemd in de petitie geen gehoor wordt geheven leggen de wetenschappers maandag a.s. (10 januari 2010) het werk neer. Zij vinden dat zij als ‘harde’ bétavakken meer worden getroffen dan de vakgebieden, die meer winst maken, zoals de farmacologie en de milieustudies. Ook worden opleidingen samengevoegd in focusgebieden, wordt het personeelsbestand kleiner en worden hoogleraren niet meer voor het leven benoemd, maar voor maximaal vijf jaren. De natuur- en sterrenkundigen vrezen dat door die laatste maatregel de beste wetenschappers weg zullen gaan. De faculteit scoort erg hoog op de vergelijkingslijstjes, net onder Europese toppers zoals Oxford en Cambridge. Zodra de faculteit getroffen wordt door de bezuinigingen zal die toppositie in gevaar komen, denken zij. De decaan van de faculteit, Gerard van Meer, is het niet eens met de kritiek op de bezuinigingen. Hij denkt dat alle faculiteiten in moeten leveren en dat de bétafaculteit niet harder wordt getroffen. Hij verwacht dat een oplossing zal worden gevonden voor het probleem. Nou, we wachten af of de natuur- en sterrenkundigen maandag op de barricaden moeten. Bron: NRC-Handelsblad, 6 januari 2010.

Share

Comments

 1. Maximaal 5 jaar hoogleraar? Daar wordt je niet weinig zenuwachtig van als bèta nerd – voelt als je hele leven lang moeten gaan promoveren.

 2. A.F. Koster van Groo zegt

  They are nuts. Ik begrijp niet waar een benoemingstermijn van 5 jaar vandaan komt. Een enorme aanslag op het principe van akademische vrijheid. En dat zo tersluiks even doorvoeren. Een hoogleraarschap is dan absoluut niet meer aantrekkelijk. Dus, gauw wegwezen. Dat is niet eens een optie, er is dan gewoonweg geen keus. Dit moet toch de decaan Gerard van Meer gegrijpen, deze man is dus duidelijk een lichtgewicht.

 3. Ja hoor, Guus die zit al in Chicago!

  Zeg Guus, ik heb een prangende vraag voor u:

  Als je een gat graaft van 8 km diep gaat de temperatuur al aardig naar de 250 graden.

  Maak het 15 km breed en je kunt er heel wat stoomturbines in kwijt, fijn!

  Maar wat minder fijn is is dat de warmte te langzaam vanuit de diepte wordt aangevuld, zodat er al snel een diep en koud gat overblijft.

  Zijn er geen plaatsen op de aarde waar zo'n diep en breed gat wél in de ondergrond (bijvoorbeeld op 1 km extra diepte) op hoge temperatuur zou kunnen blijven?

 4. Jos Haring zegt

  In allerlei takken van sport speelt hetzelfde. Er is een grote groep "nestoren", "senioren", die werk levert van vaak (zeer) hoge kwaliteit. Wat gebeurt er nou? Heel simpel: ze houden de beperkte plaatsen bezet die de jongere generaties (ja, meervoud!) graag zouden willen benutten. In -bijvoorbeeld- de klassieke muziek is dit een frustratie van jewelste voor jongere musici (van zeg, onder de 55?): platenmaatschappijen gaan voor de gevestigde orde en ook het concertleven vaart veilig op die oude garde. En de jongere generaties? Die moeten sappelen en schnabbelen, terwijl de oudere generaties vaak een uitstekend inkomen verdienen. In de academische wereld, toch al geen toonbeeld van veranderingsgezindheid, speelt dit ook. Dat deze mensen een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap staat buiten kijf, maar het lijkt me van durf getuigen wanneer in die kringen ook eens verder wordt gedacht dan het behoud van eigen comfortabele pensioensituatie. Er moeten andere manieren zijn om deze mensen in staat te stellen hun gewaardeerde bijdrage te leveren aan de wetenschap, zodat de jongere generaties ook een kans wordt geboden. Waarom zijn er geen wetenschappers meer van het kaliber Gerard 't Hooft (ook niet meer de jongste)? Zijn ze tegenwoordig minder getalenteerd? Hebben ze minder kansen? Of vindt de oudere generatie die blijvende aandacht eigenlijk wel prettig? Ik weet het niet. 5 jaar hoogleraarschap vind ik eigenlijk een prima idee; tenslotte is in het bedrijfsleven iets als job rotation ook succesvol gebleken.

  Iemand voor het leven benoemen vind ik niet meer van deze tijd.

 5. Fabricius zegt

  Dat vergelijkingslijstje:

  1. Oxford 2. Cambridge 3. Utrecht, waar is dat te vinden?

Speak Your Mind

*