6 december 2023

Dé Hubblefoto van Hanny’s Voorwerp

Ik zie zojuist de foto voorbijkomen die de Hubble ruimtetelescoop vorig jaar gemaakt heeft van Hanny’s Voorwerp en IC 2497. Zoals ik 31 december j.l. schreef is gisteren de 217e bijeenkomst begonnen van de AAS – The American Astronomical Society – in Seattle en onder het toeziend oog van niemand minder dan Hanny van Arkel herself zou de foto vandaag gepubliceerd worden. Dat is kennelijk gebeurd en dit is ‘m geworden, trompetgeschal….:

Credit: NASA, ESA, W. Keel (University of Alabama), and the Galaxy Zoo Team

Ter vergelijking is hier de ‘oude’ foto van Hanny’s Voorwerp, welke we sinds 2007 in alle publicaties zijn tegengekomen. De sterrenkundige Bill Keel (University of Alabama), die we op deze site ook als lezer en geregeld als commentator tegenkomen (alias NGC 3314) zal de presentatie van de foto op de bijeenkomst verzorgen. Zodra ik er beelden van heb zal ik die hier uiteraard plaatsen. :bron: Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. Fantastisch dat de Hubble tijd gereserveerd kon worden voor deze observatie. Uiteraard waren er eerder ook al andere foto's van Hanny's Voorwerp verschenen na die van SDSS, zoals die van Herschel die in dit artikel is gebruikt, maar de hoeveelheid detail die in deze foto beschikbaar is, is toch wel heel mooi om te zien. Ook IC 2497 zelf staat er mooi op!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d