3 maart 2024

Nou vooruit, nog één keer dan: Hanny’s Voorwerp

Ja ja, ik weet het, begin ik alweer te zeveren over Hanny’s Voorwerp. Afgelopen week heb ik er om de haverklap aandacht aan besteed. Maar ja, da’s ook niet voor niets, want maandag j.l. werd op de 217e bijeenkomst van de American Astronomical Society dé foto geopenbaard die de Hubble ruimtetelescoop van Hanny’s Voorwerp heeft gemaakt. En gisteren toonde ik in een notendop de resultaten van het onderzoek dat met Hubble aan Hanny’s Voorwerp en het nabije sterrenstelsel IC 2497 is uitgevoerd. Waarom dan nou alwéér een blog hierover? Omdat ik zojuist deze afbeelding zag, waarin duidelijk getoond wordt hoe Hanny’s Voorwerp is ontstaan en die nóg notendopper dan mijn notendop is:

Credits: NASA, ESA, William Keel -University of Alabama, Tuscaloosa, the Galaxy Zoo team and STScI Press releases.

OK, nou hou ik m’n mond erover dicht. Voorlopig tenminste… 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. …heb je iemand horen klagen dan…??

  We kunnen ook dit afspreken: jij schrijft net zoveel over Hanny en d'r Voorwerp als jij wil, en als we het zat zijn dan laten we het weten. Deal?

  Ik vond trouwens dit artikel van Phil Plait ook heel leuk (maar dat heb jij natuurlijk allang gelezen):

  'Voorwerp!'
  http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/20

 2. Jacco, we hebben een deal! 🙂

 3. Mooi! Als de media elke dag schrijven over die Yolanta Kabaal van Kassabergen en Wessel Hoe-heet-ie-ook-alweer, dan zou ik niet weten waarom jij niet elke dag over Hanny's Voorwerp zou mogen schrijven.

  Laten we eerlijk zijn, dit is toch een geweldige succes story voor de astronomie? Hier wordt een mens vrolijk van.

Speak Your Mind

*