28 november 2023

Radio tip!

Nederland en sterrenkunde!

Zolangzamerhand moet het toch tot ons allen wel doorgedrongen zijn dat DAT…het gouden superduo..is…en  NIET bijvoorbeeld…Nederland en voetbal, om maar eens die immer doodlopende zijstraat aan te halen. Want laten we nou eens echt eerlijk zijn… als Nederland net zo goed zou zijn met voetbal als dit zotte kikkerlandje is met Sterrenkunde, dan zouden onze geachte Oosterburen met een “1974-trauma”  zitten en niet wij!!!! Even ter verduidelijking zomaar een paar van de vele glorieuze  “wapenfeiten” die de Nederlandse sterrenkundige gemeenschap haar  “wereldkampioen-status” heeft gegeven……De Oortwolk…..De Kuiper-gordel……de grote radiotelescoop in Westerbork….LOFAR…..enne wat was dat laatste zeer recente “onbetekenende”  gevalletje ook alweer……iets met een zekere Hanny en een voorwerp(!!)…..enz…enz…enz…. Het is een algemeen geaccepteerd feit dat de rode draad die door de geschiedenis der sterrenkunde heen loopt eigenlijk een tikkie…nou ja…zeg maar flinke tik..ORANJE is!!. Welnu, allen die meer willen weten over die roemrijke geschiedenis der nederlandse sterrenkunde kunnen  zondagochtend  15 Januari van 10.00 tot 12.00 uur hun hart ophalen op…Radio 1….omdat daar, mits ik het piepkleine stukkie daarover in de VARA-gids goed heb ge-interpreteerd, in het programma O.V.T. uitgebreid op zal worden in gegaan. Nu weet ik wel dat het ongelofelijk ouderwets is om in dit snelle…”flits flits..zapperdiezap..in jeblotekontvoordewebcam- tijdperk” gezapig met een kopje thee naar een radiotoestel te gaan luischteren….maar ik ga zeker die aankomende zondag een poging wagen. Sterrenkunde is in principe natuurlijk meer  een echte  kijk dan een luistersport,  maarre… gezellig met een koppie thee op bed twee uurtjes luisteren naar een, hopelijk boeiend, verhaal over de prestatie’s  van ECHTE kampioenen, daar kom  ik graag even NIET mijn nest voor uit!! Het enige min-puntje is helaas dat ik  net heb ontdekt dat het hier om een tweeluik gaat en dat wat er aanstaande zondag de ether in gestuurd gaat worden….grrrr…. alweer deel twee, het slot, is.  Zovaak kijk ik namelijk niet in het radio-gedeelte van onze radio en TV-gids. Nou ja….you can’t win them all….of zoals dat in de enige echte kampioenstaal heet….”volgende keer beter”! Afijn….ik hoop maar dat het een leuk programma is…en dus bij deze aan allen veel luisterplezier toegewenscht

 

 

Share

Comments

 1. Bas Jansen zegt

  Naast "injeblotekontvoordewebcam" kun je in dit ”flits flits..zapperdiezap- tijdperk” ook radio terugluisteren op internet! http://www.radio1.nl/vproovt

  Hier staat ook meer info over het bovengenoemde item.

 2. Bas Jansen zegt

  In de uitzending van 9 januari even doorspoelen naar 1:25:40

 3. Hoi Bas,

  Hmmmm, dan is het toch niet alles zwart wat er…eh…blinkt in het "flits…flits..zapperdiezap..inje…bla.bla..bla tijdperk"!!

  Enne….dus bij deze mijn welgemeende dank voor jouw tip richting dit moderne "terugluistergenoegen" En hou me ten goede, hoewel nog geboren in een huis zonder TV verlang ik absoluut niet terug naar die zogenoemde "goeie ouwe tijd"..ga meteen die site opzoeken….Lang leve het digitale tijdperk!!

 4. ..heb net dus die eerste uitzending beluisterd….enne…nu weet ik het zeker, zondag aanstaande zit ik zeker aan het radiotoestel gekluisterd! Het is zo mooi en inspirerend om die fantastische "oude sterren-mannen" zoals De jager en Blaauw zo vol overgave te horen praten over "hun sterrenkunde"!! Adriaan Blauw die op 96 ste nota bene toch nog "effe lekker ging sterrenkijken" op "zijn" observatorium in Chili! Nu weet ik het zeker….De Biesbos is nog lang niet van mij af!

 5. Dank voor de tip.

  "vele glorieuze ”wapenfeiten” die de Nederlandse sterrenkundige gemeenschap haar ”wereldkampioen-status” heeft gegeven.."

  Dan moet je toch ook Christiaan Huygens Titan en Saturnus noemen!

  zie mijn blogverzameling over Huygens http://www.passagenproject.com/christiaan_huygens

 6. Hoi Maria,

  Ik ga mij effe heel diep schamen…want hoe kan ik nu de grote Christiaan Huygens vergeten…..en dat terwijl ik nota bene lid ben van de sterrenkunde-vereniging "Christiaan Huygens" (KNVWS Dordrecht en omstreken)!!!

  Ach ja….typisch gevalletje van wat dicht onder je neus ligt wordt nog wel eens over het hoofd gezien…..enne….bedankt voor jouw zeer terechte aanvulling van het lijstje "astronomische wereldkampioenen van eigen bodem"!!

  Zo….en nu weer gauw terug naar de radio want "het" begint bijna

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: