24 februari 2024

Extreme Planet Makeover: zelf planeten bouwen

Credit: Extreme Planet Makeover/NASA/JPL.

Als ik mij nog kan herinneren komt in de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams een volk voor dat complete planeten kan bouwen. Dat alleraardigste, maar oh zo knappe volkje moeten ze bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) voor ogen hebben gehad toen ze de interactieve website Extreme Planet Makeover in het leven riepen, een site waar je zelf complete planeten in elkaar kunt knutselen. Er zijn enkele parameters waarmee je kan experimenteren en die bepalen hoe ‘jouw’ planeet eruit ziet: de afstand van de planeet tot de ‘moederster’, de afmeting van de planeet, het type van de ster en tenslotte de leeftijd van de planeet. Ook zijn er enkele voorbeelden van planeten met hún parameters, namelijk de Aarde, Mars en Gliese 581d. Geen idee waarom ze niet Gliese 581g gebruikten, want die is vanwege z’n ligging in een bewoonbare zone veel interessanter dan broederplaneet ‘d’. Afijn, met de parameters kun je er vrolijk allerlei planeten uit de hoed toveren. Alsje klaar bent kan je van iedere planeet die je gebouwd hebt een afbeelding downloaden. Leuk om dan uit te printen, boven je bed te hangen en dan te zeggen ‘kijk, daar hangt MIJN planeet’. 🙂 Suc6 d’r mee. John’s Space.

Share

Comments

  1. Fabricius zegt

    Als je "kijk, daar hangt MIJN planeet" met hoofdletters wilt schrijven, ontdek je eerst een echte exoplaneet op http://www.planethunters.org om daarna de gegevens in te voeren in Extreme Planet Makeover…

    Op planethunters.org doen een paar Nederlanders mee aan de zoektocht. Misschien is het een goed idee een blogje over die site te schrijven?

  2. Prima idee Fabricius, ware het niet dat ik er vorig jaar al een blog over geschreven heb. :mrgreen:

  3. Fabricius zegt

    Nou, die zal ik dan eens opzoeken. Over twee weken wordt het spannend, want dan gaat het Kepler team een paar honderd nieuwe exoplaneten bekend maken.

Speak Your Mind

*