13 april 2024

Bestaat Gliese 581g eigenlijk wel? Grote kans van niet

Credit: NASA / Lynette Cook

Vorig jaar september werd de wereld opgevrolijkt met het nieuws dat sterrenkundigen erin waren geslaagd om in het bekende planetensysteem rond de ster Gliese 581 een exoplaneet te ontdekken die zich precies in de bewoonbare zone rondom die ster bevindt, de zone waar water in vloeibare vorm kan voorkomen: Gliese 581g. De wereld stond half op z’n kop, want dit was voor het eerst een exoplaneet die potentiëel leven kan bevatten, ook al was de planeet drie keer zo massief als de aarde. We kennen inmiddels ruim 500 exoplaneten, maar geen daarvan wordt zo kansrijk beschouwd als Gliese 581g om als pontentiële Tweede Aarde door het leven te gaan. Eén probleempje: grote kans dat de planeet helemaal niet bestaat! 😯 Een Zwitsers team van sterrenkundigen heeft kort na de ontdekking de gegevens van de ontdekkers – Steven Vogt en Paul Butler – nog eens nader bekeken en toen kwam al naar voren dat het enthousiasme iets moest worden getemperd: op basis van de schommelingen in de ster konden de Zwitsers met een zekerheid van 90+% zeggen dá t Gliese 581g bestaat. Mmmmm, klinkt niet gek. Maar recentelijk heeft Philip Gregory, emeritus sterrenkundige van de Universiteit van British Columbia de gegevens opnieuw geanalyseerd en wat blijkt – jullie voelen ‘m vast al aankomen – de kans dat Gliese 581g NIET bestaat is 99.9978%. Oeps, da’s een héél andere uitkomst. Gregory betoogd dat Vogt, Butler en de Zwitsers zich allemaal verkeken hebben op de ruis in de gegevens. Ook maakt het verschil uit of je de banen van de overige exoplaneten bij de rode dwergster Gliese 581 als cirkelvormig of elliptisch beschouwd. Over dat laatste is nog onenigheid tussen de sterrenkundigen. En nu is er ook onenigheid over het wel of niet bestaan van Gliese 581g, want Vogt heeft al laten weten het totaal niet eens te zijn met de berekeningen van Gregory. De pers schijnt er ook al lucht van te hebben gekregen en nu wordt de strijd ook buiten de conferentiezaal tussen de twee kampen beslecht. Afijn, grote vraag natuurlijk wie er gelijk heeft. Wordt vervolgd! Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Vandaag twitter bericht gelezen en naar website gegaan: wetenschappers bevestigen dat Gliese 581g bestaat èn dat deze bewoonbaar zou (kunnen) zijn.

    zie twitterbericht van AstronomyUpdate van 28-11-2011:

    "Found: Planet that's just like Earth http://sns.mx/nfgoy3"

    Of heb ik hier nu oud nieuws gelezen?

  2. Tsja, het blijft erg discutabel, het wel of niet bestaan van Gliese 581g. Op de Engelse Wikipedia-pagina over deze ster wordt verwezen naar twee recente studies, die verschillend oordelen over het wel of niet bestaan van deze exoplaneet: "In a forthcoming paper, Anglada-Escude and Rebekah Dawson claim “With the data we have, the most likely explanation is that this planet is still there.”[19] Mikko Tuomi of the University of Turku performed a Bayesian re-analysis of the HARPS and HIRES data with the result that they "do not imply the conclusion that there are two additional companions orbiting GJ 581".[20]

Speak Your Mind

*