13 april 2024

Video: een testlanding van Marsrover Curiosity

Credit: NASA/JPL

De volgende video laat zien hoe ze in het laboratorium een test doen met Curiosity, de Marsrover die november dit jaar zal worden gelanceerd en die vervolgens augustus 2012 op Mars moet landen. De bedoeling is dat die landing via het zogenaamde entry, descent, and landing (EDL) systeem zal verlopen, waarbij in de laatste fase gebruik wordt gemaakt van de spectaculaire Sky Crane, een ingenieus systeem waarbij Curiosity middels kabels die vanaf de ‘descent stage’ worden gevierd langzaam op Mars landt. In de afbeelding hierboven zie je de gehele EDL in beeld, met onderin de Sky Crane. In de video zie je daar ook beelden van.

Na de landing vliegt de descent stage onmiddelijk weg, om op een veilige plek voor Curiosity te pletter te slaan. De NASA heeft voor dit systeem gekozen vanwege het grote gewicht van Curiosity, welke het onmogelijk maakt dat de landing in de ijle Marsatmosfeer volledig met parachutes verloopt. Ze hebben overigens in het lab twee versies van Curiosity. De ene is een testversie, waar ze – zoals de naam al doet vermoeden –  de testen mee uitvoeren, de andere is de échte versie, die in november wordt gelanceerd. Je kan trouwens nog steeds middels een webcam vanaf een balkon in dat lab live zien hoe ze het Mars Science Laboratory (MSL) Curiosity bouwen en testen. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Mooi, maar wel een redelijk ingewikkeld systeem, met die kabels enzo. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken en dat Curiosity veilig op Mars landt zoals de bedoeling is.

    De Marsrovers Spirit en Opportunity die al sinds januari 2004 op Mars rondrijden (Spirit lijkt op dit moment helaas kapot te zijn) zijn geland met een systeem van parachutes en airbags, waarmee ze het laatste stukje rondgestuiterd hebben voordat ze begonnen aan hun werk. Curiosity kan niet van dit systeem gebruik maken omdat 'ie te groot en te zwaar is.

Speak Your Mind

*