29 maart 2024

NanoSail-D doet ’t, met dank aan (Nederlandse) zend-amateurs!

Credit: NASA

Op 19 november 2010 werd in één keer een heel zooitje mini-satellieten met de FASTSAT-‘bus’ de ruimte in geschoten, waaronder NanoSail-D, een satelliet die in de ruimte een soort van zonnezeil van 10 vierkante meter zou uitvouwen. In eerste instantie had men geen enkele communicatie met de satelliet en men beschouwde ‘m als verloren. Maar afgelopen week werd het contact weer hersteld en dat lieten de vluchtleiders via Twitter (@nanosaild) als volgt weten:

“Hello all! Checking in!  I will open my sail this evening at 02:55 UTC or 9:55pm EST over Ireland.  You know the luck o’ the Irish helped.” en in een volgend bericht, bedoeld voor zend-amateurs: “”Use 437.270MHz as the center frequency.  Talk to you soon …..”

Afijn, dat bericht was niet aan dovemansoren besteed en aldus gingen over de gehele wereld zend-amateurs aan de slag om de sateliet te volgen, waaronder de Nederlander Henk Hamoen (op Twitter: @PA3GUO). De satelliet zend iedere tien seconden een signaal uit, waarin z’n toestand en positie te lezen zijn. Dankzij de inzet van de zend-amateurs over de gehele wereld kon men in NASA’s Marshall Space Flight Center de satelliet weer volgen en bleek uiteindelijk dat de zeilen geheel volgens planning uitgevouwen waren, met dank aan die amateurs. Hamoen heeft op YouTube de volgende video geplaatst over NanoSail-D en de rol van hem en de andere zend-amateurs daarin:

het Japanse ruimtezeil Ikaros is Nanosail-D de tweede satelliet die voor z’n voortstuwing gebruikt maakt van een zeil, welke door de zonnewind wordt aangedreven. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*