Missie Maan: Op maanreis met de basisschool

Credit: Missie Maan

Van 26 januari tot 30 maart doen weer duizenden schoolkinderen mee met Missie Maan. Ze zetten hun wekker een paar uur vroeger om op school te zijn als de maan nog schijnt, of blijven na schooltijd nog even hangen om iets heel bijzonders mee te maken: samen met hun klasgenoten het maanlandschap door een telescoop bekijken. Daarvoor krijgen ze bezoek van een vrijwilliger die speciaal voor de gelegenheid een telescoop meeneemt. Kinderen hebben iets met de maan. De allerjongsten fantaseren over het mannetje op de maan. De wat oudere kinderen zijn nieuwsgierig naar de steeds veranderende vormen van de maan, en naar de invloed van dit hemellichaam op eb en vloed. Na een succesvolle eerste editie met ruim 100 deelnemende scholen door heel Nederland, maakt het project Missie Maan het opnieuw mogelijk voor basisscholieren van alle leeftijden om op het schoolplein naar de maan te kijken en deze te onderzoeken. Niet ‘gewoon’ met het blote oog, maar door een telescoop. Met gratis lesmateriaal kunnen leerlingen zich goed voorbereiden. Sommige scholen bouwen zelfs vol enthousiasme aan eigen telescopen, die de leerlingen kunnen gaan vergelijken met de ‘echte’ telescoop waarmee de professionele astronoom of sterrenkunde-amateur langskomt. Missie Maan is een gezamenlijk initiatief van science center NEMO, NOVA, Netherlands Space Office, ESERO, Space Expo, Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten en Universe Awareness. Bron: Nova.

Haal die 3D-bril tevoorschijn voor Phobos!

Het is vandaag wereldwijd de Astrofoto van de Dag, de foto welke de Europese Mars Express onlangs maakte toen ‘ie op slechts 111 km langs Phobos vloog, de kleine maan van Mars. Maar die foto is eigenlijk een ‘doodgewone’ zwart-wit foto van de 27 km grootte maan. Niks bijzonders, zeker niet als je ‘m vergelijkt met de prachtige 3D-versie:

Credit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Dubbelklikken als het u belieft voor de 3800 x 2600 pixel tif-versie, welke 13 Mb groot is. Fluitje van een cent om dat tegenwoordig binnen te halen, nietwaar? Wat opvalt aan de foto van Phobos zijn  niet alleen die grote kraters onderin, waarvan de grootste helemaal onderaan de enorme Stickney-krater is, maar ook die evenwijdige strepen. Helemaal zeker weten ze het niet, maar vermoedelijk zijn die het gevolg van grote inslagen op Mars. Eh… inslagen op Mars die leiden tot strepen op Phobos? Yep, goed gelezen. Zo’n inslag kan leiden tot een pluim van inslagmateriaal en door de geringe zwaartekracht van Mars en de ijle atmosfeer kan zo’n puinwolk gemakkelijk in een baan om Mars geraken. Als zich daar dan vervolgens nietsvermoedens zo’n lief klein, onschuldig maantje doorheen begeeft volgt een ware inslagregen van dat puin op dat lief, klein, onschuldige maantje. Afijn, het resultaat is vanaf nu driedimensionaal te zien. Pakken maar die 3D-bril! Bron: Bad Astronomy.

De nr. 1 van ESO’s verborgen schatten

Credit: ESO

De Europese Zuidelijke Sterrenwachten, op z’n Engels afgekort tot de ESO, heeft een bataljon aan instrumenten tot z’n beschikking waar je eng van wordt. Zoals de giga-grote Very Large Telescopes (VLT) op de berg Paranal in Chili. Van die telescopen worden bijna dagelijks massa’s prachtige foto’s gepubliceerd, met alle bijbehorende ontdekkingen. Allemaal foto’s waarvan de originelen door diverse teams worden bewerkt tot de prachtige plaatjes, zoals wij ze ook van de Astroblogs kennen.  Maar evenzoveel foto’s blijven zielig achter in de archieven van de ESO en worden door niemand op welke manier dan ook bewerkt. Reden voor de ESO om een tijdje terug een unieke wedstrijd uit te schrijven, waarbij het publiek werd gevraagd zelf in die – vrij toegankelijke – archieven te duiken en zelf ook naar hartelust te photoshoppen en die foto’s een extreme makeover te geven. Afijn, dat was niet tegen dovemansoren gezegd en aldus toog menig beeldbewerker aan de slag om ware juweeltjes tevoorschijn te toveren. Zoals ene Igor Chekalin, die uiteindelijk de winnaar werd met een bewerking van M78, een mooie reflectienevel in Orion. Hierboven het resultaat. Een terechte winnaar, zou ik zo zeggen. Bron: ESO.