17 juni 2024

De Large Hadron Collider draait tot eind 2012

De LHC, dinsdag gaat ‘ie knallen. Credit: CERN

CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor nucleair onderzoek, heeft bekendgemaakt dat komende dinsdag, 30 maart 2010, de Large Hadron Collider (LHC) voor het eerst botsingen tussen protonen gaat produceren, waarbij de energie een recordhoogte van 7 TeV zal bereiken. Vorige week vrijdag werd al een recordenergie van 3,5 TeV per bundel bereikt, maar de twee tegengesteld draaiende protonenbundels raakten elkaar nog niet. Dinsdag gaan de sluizen echt open en raken de bundels elkaar wel en simpele rekenkunde leert ons dat 3,5 + 3,5 zeven is. Vanaf dat moment gaan de vier grote instrumenten ALICE, ATLAS, CMS en LHCb, die zich op verschillende plekken in de 27 km lange deeltjesversneller bevinden, de botsingen meten en spuwen ze hun data uit op het internationale computernetwerk, het LHC computing grid. Daarbij hopen de natuurkundigen dat ze nieuwe fenomenen zullen ontdekken zoals hogere dimensies én… het Higgs deeltje. De bedoeling is dat de LHC tot eind 2011 continue botsingen gaat ophoesten, eind dit jaar kort onderbroken door een technische stop. Eind 2011 zal de LHC voor minstens een jaar worden stilgelegd om de noodzakelijke aanpassingen aan de verbindingen tussen de magnetische supergeleiders aan te brengen. Die verbindingen zijn vanwege ontwerpfouten niet in staat de theoretisch haalbare 14 TeV botsingsenergie van de LHC aan te kunnen. Zal je net zien dat ze daardoor de ontdekking van het Higgs deeltje missen. Nou, eerst maar eens kijken wat het komende dinsdag gaat worden. Bron: CERN.

 

Share

Comments

 1. zucht Arie….wat mot ik nou met jou? Zonder enige aarzeling komen er gelijk een ware Hollandse Einstein de meest ingewikkelde theorieën over alles wat maar subatomair uit jouw mouw rollen……en toch heb jij de blijkbaar nog steeds de zorgelijke behoefte om "bougies te willen smeren"?????

  Nu dacht ik toch dat na vele jaren in jouw buurt te hebben rondgespookt met de meest dubieuze voitures van zeer hoge leeftijd en dito bedenkelijk allooi, er bij jou toch op z'n minst "enige automobieltechnische kennis" was blijven hangen….helaas….en dus is het wellicht weer eens tijd voor een bescheiden herhalingscursus alhier op de "Hogere school voor Eendologie"?!!

  Het zijn duidelijk nog steeds barre tijden…..oh ja…en dan nog ontijding met heel verstrekkende gevolgen voor den schrijver dezes….mijn aller astrofotografisch bolwerk de HEMA….is per direkt GESTOPT met zijn 1 uur service…aarrrrgghhh, I am dead!!!

  OK…..afdrukken vanaf "dubieuze moderne" media zoals digitale camera stickies/ kaartjes of weet ik hoe die krengen heten, dat gaat nog wel door….maar dat hele plezante romantisch ouderwetse geklooi met filmjes is verdwenen om nooit meer terug te komen.

  Mijn laatste (??) filmpje heb ik dus net maar braaf weggebracht bij een ander "foto-zaakie"…maar dat gaat dan via de ontwikkelcentrale, waar ik weer niet mag en kan meekijken, zoals dat kon bij mijn heilige Peter van de 1 uursservice….ofwel "back to verkeerd doorgeknipte negatieven en niet afgedrukte opnames (…"er staat toch niets op behalve een paar stomme puntjes"…)…EN daar heb ik dan weer geen zin meer in. Bij zo'n delicate sport als astrofotografie is "het in eigen hand kunnen houden van het beeldvormingsproces" tamelijk crusiaal voor een bevredigend resultaat!!

  Schokkende Conseclusie: Ik mot/ga DIGITAAL!!!….eh..doet dat pijn??

  De uitnodigingen voor het ter aarde bestellen (snik!!) van mijn ouwe trouwe ZENIT-B camera, onder de welluidende klanken van dat mooie oude sovjet-russiche volkslied ( heb ik op een CD'tje staan met nog veel meer van die prachtige heerlijk depressief makende russische "hitsongs"), komen eraan.

  Neem je de wodka mee???

Speak Your Mind

*