Site pictogram Astroblogs

De Kepler-teller staat op 1202 kandidaat-exoplaneten!

Ding dong, ding dong: na 136 dagen van waarnemen blijkt men met de in maart 2009 gelanceerde Kepler ruimtetelescoop 1.202 kandidaat-exoplaneten te hebben ontdekt. 😯 Twaalfhonderdtwee exoplaneten, wowie! OK, het voorvoegsel ‘kandidaat’ is wel van belang, want de bevestiging door een onafhankelijk instrument moet nog volgen. Maar toch
 Zes van die 1.202 exoplaneten horen bij Ă©Ă©n ster, Kepler-11a in het sterrenbeeld Zwaan, een nieuw record. Kepler heeft die exoplaneten gevonden door continue eventuele ’transitiedipjes’ in het licht van 156.453 sterren in de gaten te houden, die zich bevinden in een gebied dat de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Draak overlapt. Alle 1.202 kandidaat-exoplaneten in dat gebied (“Field of View”), die allemaal door zo’n dipje gevonden zijn, zijn in de verschillende grootte-categorieĂ«n hier afgebeeld:

Credit: NASA

Dat zijn om precies te zijn:

Op statistische gronden denken de Kepler-wetenschappers dat 80 å  90% van de kandidaten echt is. Dat betekent dus dat er zo’n 55 tot 61 exoplaneten tot die kandidaten behoren die aardachtig zijn!! Daarnaast zijn er zo’n 60 kandidaat-exoplaneten, in grootte variĂ«rend van aardachtig tot Jupiterachtig, die voorkomen in de bewoonbare zone rondom hun centrale ster, de afstand waar water in vloeibare vorm kan voorkomen. Verder blijkt uit de gegevens dat de meeste exoplaneten ongeveer twee tot drie keer zo groot als de aarde zijn. Zo’n 6% van de sterren in de Melkweg blijkt aardachtige exoplaneten of superaardes te hebben, 17% telt Neptunus-achtigen en slechts 4% Jupiter-achtige exoplaneten. En tenslotte: 14% van de ‘gast-sterren’ blijkt in het bezit te zijn van meerdere exoplaneten, zoals de al genoemde ster Kepler-11a. Hallo, zijn jullie er nog? 😉 Afijn, voor de hardcore-liefhebbers van ruwe data over de 1202 kandidaat-exoplaneten verwijs ik naar dit 106 bladzijden tellende wetenschappelijke artikel van Borucki en z’n 64 collegae. Leef je uit, zou ik zeggen. Bron: Life at the Seti Institute.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten