20 april 2024

NASA en ESA balen van conjunctie Mars en Zon

Mars staat vandaag in conjunctie met de zon. Oftewel in Henk & Ingrid-taal: Mars staat vandaag heel dichtbij de zon, om 18.00 uur ging ze 1,1° ten zuiden van de zon langs. De hele maand februari staat Mars minder dan 6° van de zon en dat zorgt er voor dat ‘ie niet zichtbaar is. Tenminste, niet voor ons stervelingen. Maar anders ligt het voor het LASCO instrument aan boord van het zonneobservatorium SOHO, dat zich in de ruimte bevindt. Daarmee kunnen ze de zon afdekken – het groene bolletje in ’t midden – en zien hoe Mars de zon nadert. Mars is in onderstaande video, gemaakt met LASCO, het lichtpuntje, dat van links nadert en richting zon trekt. De video start op 1 januari 2011 en eindigt vandaag, op 4 februari.

Zo’n conjunctie heeft een nadeel voor de NASA en ESA: alle radio-verkeer met de Marsrover Opportunity en alle sondes die om Mars heen vliegen, zoals de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter en de Europese Mars Express, worden ernstig belemmerd door de radiostraling van de zon, dat uit dezelfde richting komt. Gevolg is dat men enkele weken geleden al de instrumenten op en rondom Mars instructies heeft gegeven om even een paar weken ‘op eigen houtje’ te opereren en geen gekke dingen te doen. Zodra Mars weer op veilige afstand van de zon staat zal de communicatie weer op normaal over gaan. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. ik ben ongeveer zo'n "Henk en Ingrid" maar wat gaat die ZON TOCH TEKEER in de video van de conjunctie met Mars. gewoon griezelig maar zeer indrukwekkend.

  2. Die uitbarstingen van de zon, welke je in de video ziet, zijn de zogenaamde Coronal Mass Ejections.

Speak Your Mind

*