2 februari 2023

Revolutie!

orionnevel

Ok, bovenstaande titel zou iets heel dramatisch impliceren en vergeleken met bijvoorbeeld de tumultueuze toestanden in Egypte is de titel wellicht een tikkie “over the top”….maar toch….voor mij persoonlijk heeft er op astrofotografisch gebied toch wel een soort van revolutie plaatsgevonden. Nevenstaande plaatje is namelijk mijn allereerste digitale hemel-opname!! Ik heb als fervent liefhebber van de leuke oude dingen en werkwijzen des levens zijnde, het best wel lang vol weten te  houden om op de oude romantische Natte manier de hemel te fotograferen…maar aangezien het gewoonweg  steeds moeilijker en moeilijker wordt  om dat natte gedoe vol te houden, heb ik vorige week dan toch maar de “small step for man but a giant leap for Jan-kind”  gewaagd….en mijzelve getrakteerd op een heuse digitale spiegelreflexcamera. En “ja”   dit digitale gedoe is natuurlijk een flink stukkie handiger omdat je veel meer en directer controle hebt over het opname-proces. Aan de telescoop, meteen na het nemen van de foto kun je al zien of “ie” goed of fout is, in plaats van heel romantisch (?) te moeten wachten tot  de volgende ochtend bij de HEMA 1 uurs service……Diezelfde HEMA die dus nu een maandje of twee geleden gestopt is met het ter plekke ontwikkelen van (mijn) filmpjes,  zodat ik nu weer een week zou moeten gaan wachten op de afwerken in de ontwikkelcentrale…..en daar heb ik, hoe nostalgisch dit ook mogen wezen, gewoon geen zin meer in…..dan maar digitaal enne dat doet helemaal geen pijn, integendeel!!!  De grote Orionnevel is zowel visueel als fotografisch een prachtig en dankbaar object….Deze opname is in principe natuurlijk  slechts een “testopname” in het proces om camera, telescoop en astrofotograaf (c’ est moi!)  uiteindelijk  perfect op elkaar ingespeeld te laten raken. Al mijn oude  “natte” methoden en technieken moeten nog als het ware optimaal “gedigitaliseerd” worden en dat gaat nog wel een tijdje duren voordat dat voor elkaar is….maar…dit eerste plaatje valt mij in elk geval niet tegen. Deze Orionnevel is dus gemaakt middels een Canon 1000D digitale spiegelreflex camera gekoppeld aan een 20 cm F6 Newton…..5 minuten belicht op 800 asa. Afijn…één en ander smaakt naar meer…en dus…I’ll be back…wellicht met Hanny’s voorwerp bijvoorbeeld!!

 

 

Share

Comments

  1. Een goed begin is 't halve werk, luidt het spreekwoord. En da's hier denk ik goed op zijn plaats. Een mooi resultaat voor zo'n eerste 'first light' opname. Smaakt vast en zeker naar meer. Succes er verder mee en eh… welkom in het digitale tijdperk. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: