21 september 2023

Huh, da’s een vreemde maansteen?

Credit: NASA

Zie hierboven maansteen #60135. Een 3D-versie welteverstaan, dus pak even dat 3D-brilletje van zolder. De steen is meegenomen door de bemanning van de Apollo 16,  John W. Young en Charles Moss Duke, die op 21 april 1972 rondwandelden in de “Descartes Hooglanden” op de maan en die daar in totaal 94,7 kg maanstenen verzamelden. In de Lunar Sample Catalogue wordt steen #60135 als volgt beschreven:

60135 is a glass covered, round object with a coarse-grained, highly shocked cumulate interior. The glass coating on one side has been eroded off by micrometeorite bombardment, exposing the interior. The glass composition is that of a soil and the interior rock is a ferroan anorthosite. It was found sitting perched on the regolith, but may have been kicked up.

Duidelijk te zien dat de buitenkant glasachtig is, vermoedelijk verbandhoudend met de inslag die daar ooit heeft plaatsgevonden. Op deze foto zie je de steen op de maanbodem liggen, dat kleine ei rechts naast de driepoot. NASA Lunar Science Institute.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: