24 mei 2019

‘Last light’ van WISE

WISE's last light-opname

Van instrumenten zijn we gewend dat er een allereerste opname mee wordt gemaakt, die voortaan door het leven gaat als ‘first light’, of dat nou van Jan’s nieuwe Canon 1000D is of van het Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy. Altijd een heugelijk feit, zo’n first light-opname. De keerzijde is natuurlijk dat ieder instrument ook een keertje de pijp uit gaat en geen opnames meer kan maken. Dan is er een ‘last light’, bedoeld als men het einde zag naderen, onbedoeld als het instrument plotseling in gruzelementen is geraakt. In het geval van NASA’s WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) satelliet wist men van het naderende einde en heeft men de opname hiernaast als last light gezien. Gemaakt op 1 februari 2011. D

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.