28 februari 2024

Levert een zonnestorm Noorderlicht en GPS-storing op?

Credit: NASA/SDO

Afgelopen week heeft de zon een zonnevlam geproduceerd, welke mogelijk leidt tot noorderlicht dat vanavond in onze streken te zien zou zijn en tot storingen in navigatiesystemen, zoals GPS. Het gaat om zonnevlek nummer 1158, die tot twee keer toe een flinke uitbarsting te zien gaf. De 13e februari produceerde de zonnevlek een zonnevlam van de M-categorie, dat is middelmatig tot sterk, en gisteren kwam daar nog eens een vlam van de X-categorie bij, de zwaarste categorie. De eerste was M6.6 om precies te zijn, de tweede X2.2, da’s drie keer sterker dan de eerste. Het kan nog véél krachtiger, want in november 2003 zagen we een zonnevlam van de giga-gigacategorie X28. De foto hiernaast – gemaakt door het Solar Dynamics Observatory – toont die laatste vlam. Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de ruimte worden ingeslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading. Dat kan leiden tot het bekende verschijnsel van het Noorderlicht (Aurora Borealis). Op de vraag hoe groot de kans is dat we vanavond in Nederland noorderlicht te zien krijgen wordt wisselend gedacht: in België zijn ze er vrij positief over, Nederlandse sterrenwachten zijn wat sceptischer. Nou, we wachten het gewoon af. Hieronder nog een korte video van de uitbarsting van 15 februari.

Nu.nl + Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. ik hou mijn gsm minstens op 1 meter afstand voor de zekerheid ,, kdenk eerlijk gezegt dat de aarde dit niet aankan en gsm, gps , internet , helemaal gaat neervallen ,,, ( hopelijk elektriciteit niet ) hopen dat nasa weet wat ze doet ,, en niet alleen de wereld geruststeld

  2. Goed idee van die GSM. Doe ik als ik mijn schoonmoeder aan de lijn heb trouwens al jaren. 🙂

  3. Fabricius zegt

    Nou, we zijn een dag verder en de aarde heeft ook dit weer overleefd.

    Niks gemerkt van storingen op m'n navigatie (pluspunt). Helaas ook geen noorderlicht gezien de afgelopen twee nachten (minpunt). Maar ja, dat zou ook lastig zijn geweest met die volle maan.

  4. Het was dan ook een zonnestorm in een glas water 😉

  5. Protonen en elektronen hebben al een elk lading. Juist daarom worden ze ingevangen in het magnetischveld van de aarde. Tja enjammer van devolle maan

Speak Your Mind

*