12 april 2024

Is er nog een Jupiter-achtige planeet in het zonnestelsel?

Voorstelling van de hypothetische planeet Tyche. Credit: CARNEGIE INSTITUTION FOR SCIENCE

De afgelopen week is er de nodige discussie op internet ontstaan over een recent onderzoek van John Matese en Daniel Whitmire (Universiteit van Louisiana in Lafayette, VS), dat de mogelijkheid laat zien dat zich in de buitenste regionen van het zonnestelsel een gasplaneet zou bevinden die één tot vier keer zo zwaar als Jupiter zou zijn. Die planeet – door hen Tyche genoemd – zou zich bevinden in de binnenste rand van de zogenaamde Oortwolk, een wolk van vele miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel, op een afstand van ongeveer 3.000 tot 100.000 astronomische eenheden (AE). Tyche zou ongeveer 500 keer verderweg van de zon staan dan Neptunus, die 30 AE van de zon staat. Matese en Whitmore komen met hun hypothese over Tyche op basis van waarnemingen aan kometen van NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). De banen van sommige kometen, vervuilde sneeuwballen afkomstig uit die genoemde Oortwolk, zouden niet helemaal te verklaren zijn met de gravitationele invloed van de acht bekende planeten van ons zonnestelsel en een koude, zware planeet als Tyche zou de storende factor kunnen zijn. Probleem met de hypothese van het duo Matese en Whitmore is dat zoiets op internet een eigen leven gaat leiden en al gauw kwam The Independent met de interpretatie dá t het bestaan van die planeet in de WISE-data al zichtbaar zou zijn. Op hun eigen Facebook-pagina heeft het WISE-team al laten weten dat een dergelijke claim pure onzin is. Grote vraag is dus: wie heeft er nou gelijk? Bestaat Tyche? En is er ook een link met andere hypotheses, zoals die van de zusterster Nemesis van de zon? Als ik alle berichten mag geloven bestaat op dit moment geen enkele grond voor het bestaan van Tyche, al kunnen we het ook niet uitsluiten. Er is op dit moment gewoon geen bewijs voor, hetgeen niet wil zeggen dat de planeet niet bestaat. En over Nemesis bestaat unanimiteit: die bestaat gewoon niet, iedere grond voor het bestaan van een zusterster ontbreekt. Kortom, de discussie over Tyche zal nog wel jaren voortduren. En die over Nemesis trouwens ook, vrees ik, want sommigen zullen blijven volhouden dat ‘ie bestaat. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Zou Tyche niet zichtbaar moeten zijn in infrarood licht? Aangezien gasreuzen (zoals Jupiter) meer energie uitstoten dan opvangen?

  2. Ja, lijkt mij ook dat zo'n planeet enige IR-straling zal uitzenden. Een IR-satelliet als WISE heeft inmiddels de gehele hemel in IR gefotografeerd, dus wellicht dat in de gegevens ergens Tyche te zien moet zijn. En een satelliet als Herschel, die meer voor het precisiewerk is, kand an wellicht de bevestiging ervan geven.

  3. Fabricius zegt

    Afstand ongeveer 15.000 AE, massa 1 tot 4 x Jupiter… Zijn er geen rekenaars onder ons die de schijnbare helderheid in zichtbaar en IR licht kunnen uitrekenen, uitgaand van de beweringen van Matese en Whitmire? Gasreuzen hebben toch een hoog albedo?

  4. De albedo van Tyche kun je vinden op:

    Albedo lijst

Speak Your Mind

*