10 december 2023

Vanavond vuurbol boven Nederland verschenen

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Diverse waarnemers maken melding van een vuurbol, een heldere meteoor, die vanavond – zondag 20 februari 2011 – boven Nederland te zien was. De vuurbol verscheen om ongeveer 21.05 uur, ging ruwweg van noord naar zuid en duurde een seconde of vijf. Er was een nalichtend spoor, waarin enkele oplichtende fragmenten te zien waren. M’n dochter Eline zag de vuurbol vanuit haar slaapkamerraam. Ze kwam het mij direct melden. Even naspeuren op Twitter leerde direct dat vele andere mensen de vuurbol hebben gezien. Zodra er foto’s bekend zijn zal ik ze hier plaatsen. Tot die tijd even een ‘oude’ vuurbol op de foto, welke op 13 oktober 2009 verscheen. Een dossier van vuurbollen die in Nederland de laatste jaren te zien zijn geweest is hier te vinden.

Share

Comments

 1. Wij hebben hem vanuit de auto vanuit Almere naar Hilversum ook gezien, erg mooi!

  • Nes.M.Huizen zegt

   (WW3?) niet te filmen zo snel ging die… ik dacht eerst een raket heel appart ook wel scarry zo groot en snel in het donker zuf naar het zuiden. ff hond uitlaten allemachtig als ik het vertel denken ze dat ik gek ben gelukkig hebben meerdere mensen het geconstateerd.( dan denk je het eerste aan je gezin)

 2. Mark, Patrick en Mike, thanx voor jullie meldingen. Niet toevallig een camera bij de hand en de vuurbol gefotografeerd?

 3. Olaf van Kooten zegt

  Damn! Net gemist! Ik heb gewoon een tijdlang sterren gekeken vanavond (wat ik niet vaak doe), maar ben om 9 uur naar binnen gegaan omdat het me te koud werd…:(

 4. Vanavond rond 21:00 tussen nieuwesluis en wieringerwaard een felle lichtstreep gezien tot die na 2 a 3 seconden uit elkaar viel… helaas niet snel genoeg camera bij gepakt

 5. Ik zag hem ook vanuit de auto in Abcoude. Erg mooi. Hij vloog vanuit Abcoude te zien vanaf Amsterdam naar Utrecht. Op het laatst brak hij in tweeen en hij had een hele lange staart.

  Hij was door de laaghangende bewolking heen te zien. Helaas had ook ik geen fototoestel bij de hand……

 6. Was ook te zien in Oostzaan, heel indrukwekkend!

 7. Wij reden net op de a27 van joure naar ngein en zagen in een keer een vuurbol met oranje staart van rechtsboven naar links vallen. Paar seconden lang. Gaaf gezicht! Was ook om 21.05

 8. Ik heb hem ook gezien toen ik de hond aan het uitlaten was. Tussen de wolken door een bal met vuur en een streep met vuur erachter. 2 sec later was hij verdwenen. Ik woon in Maassluis.

 9. Vanavond rond 21.00 heb ik het ook gezien vanuit mijn auto toen ik richting Amersfoort reed

  op de A 28.

  Het duurde maar heel even.

  Iets dergelijks had ik nog niet eerder gezien

 10. Had helaas geen camera bij de hand, zaten nog te eten en zag de meteoor door de luxaflex van het zijraam, woon op 4 hoog dus kan over veel heenkijken, m'n vriendin schrok van mijn reactie maar zag hem ook, heb hem niet uiteen zien vallen.

  Kleur was wit/blauwgroen met groenige staart.

  (En dat emailadres heb ik al een tijdje..)

  Heemskerk, zuidzuidwesten, over Hoogovens (Tatasteel) en de Nuoncentrale heen, zeg richting Zandvoort / Haarlem.

 11. Onderweg, van Dronten richting Harderwijk, hebben wij, ook wat waargenomen.

  Het leek op een vuurwerkpijl die uiteen spatten, inderdaad met een lange staart erachter. Het gaf geel/oranje en bij het uiteen spatten groenig licht.

  Voor vuurwerk was het veelste hoog en fel. Voor je het beseft wat je ziet is het voorbij. Nadat het uiteen spatten, was het vuur direct weg.

  Heel bijzonder,

 12. Wij hebben 'm ook gezien gisteravond. We reden op de N33 van Veendam richting Gieten en zagen de meteoriet in het zuidwesten van Noord naar Zuid gaan. Met een prachtige lange staart. We waren met z'n drieën en zagen 'm tegelijk! Erg leuk! Ben benieuwd of er iemand is die 'm gefotografeerd heeft want dan moet je wel vreselijk veel geluk hebben!

 13. Ik zag em ook, in Leeuwarden, door mijn woonkamerraam op westen, ging van noord naar zuid en leek voornamelijk groen van kleur. Omstreeks 21.00 uur.

 14. Blij dat er meerdere mensen zijn die het hebben gezien, ik d8 ff dat ik ging spacen….Ik reed op de A1 van Deventer richting Apeldoorn. Ik d8 dat er wat naar beneden ging storten. Bleek dat het een vallende ster was, het vloog van rechts boven naar links beneden. Het heeft een hele mooie oranje staart. Het leek alsof 't in twee keer ging vallen.

 15. Ik heb het gister (20 februari 2011) ook gezien kijkend vanuit centrum

  Beverwijk…

 16. Deze vallende ster was ook in Heemskerk ( noord-Holland ) duidelijk te zien. We zagen hem toevallig vanuit de schuifpui door de lucht gaan. ( 21:05 uur )

 17. Ik fietste gisteravond net het donker in vanuit Dokkum toen de meteoor voorbij kwam. Wauw! Zo'n felle had ik nog nooit gezien. Ik verwacht half dat er een grote plof zou volgen, maar het spoor hield op voor de grond bereikt was. Ben benieuwd of er nog foto's van komen.

 18. Doetinchemer zegt

  Damn, zag hem de laatste seconde toen mijn broer mijn hoofd omdraaide, wou mobiel pakken om foto te maken maar was al achter de huizen..

  In Doetinchem gezien.. voor het eerst in mijn leven een meteor gezien.

  Beste tijd van mijn hele leven; wonderbaarlijk

 19. Ik heb hem ook heel duidelijk gezien, echt recht voor me.

  Ik reed op de N208 in zuidelijke richting, ter hoogte van de ijsbaan in Haarlem.

  Ik zag het van net naast mijn spiegel naar iets linksonder gaan, dat is van west naar oost dus.

  Een hele mooie dikke baan licht, heel even een korte onderbreking en toen een laatse heldere flits.

  Het moet ook iets over negen uur zijn geweest inderdaad.

 20. Heb m ook gezien bij den helder

 21. ik zag er ook 1 bij dirk van de broek in Zaandam! 2 sec en een kleine staart niet overdrijven mensen

 22. Ik heb niets gezien…

  Maar ik vond op 2 maart 2011 op straat een ijzeren brokje (ca 2 cm) met een glanzend glasachtig zwart korstje met kratertjes er in. De kraters lijken luchtbellen. Het geheel blijft aan een magneet hangen en er zitten hele kleine oplichtende groene puntjes op de zwarte korst. De delen waar de korst af is, zijn roestbruin. Het is duidelijk geen steen.

 23. Fabricius zegt

  Klinkt als een ijzermeteoriet die tien dagen lang door iedereen over het hoofd is gezien. Zoek iemand op die aan de hand van alle waarnemingen de baan en inslagplaats kan berekenen. En bewijs dan je verhaal door de meteoriet te laten zien aan de pers die in grote getale op je af zal komen.

 24. ik heb een mailtje gestuurd naar het knmi, en zij hebben nog steeds niet gereageerd. Ja ik kan er wel een foto van maken.

 25. Anoniem zegt

  Hallo Fabricius,

  De pers heb ik nu niet zoveel behoefte aan. Er komt straks een prof naar het ding kijken (niet van het knmi, want zij hebben nog steeds niet gereageerd) om vast te stellen of het om een meteoriet gaat.

  Wat het ook is, het roest enorm en gisteren knapte er een klein stukje van de glazige korst af.

 26. Anoniem zegt

  Adrianus, ik wil even wachten met foto's versturen. Straks hebben we uitsluitsel… hoop ik.

 27. Anoniem zegt

  De kenner wist niet zeker wat het precies is en heeft foto's naar een prof van Nasa gestuurd. Hij vertelde dat de smeltkorst die er omheen zit ontstaat door hoge temperaturen door de wrijving in de dampkring. Verder vertelde hij dat het niet de meteoriet is die op 20 februari 2011 gevallen is. Dit had iets met een hellingshoek te maken.

  • OK, als een NASA-deskundige dat zegt wordt het alleen maar interessant. Weet die man trouwens de hellingshoek waaronder de meteoriet van 20 februari j.l. is gevallen? Het kan inderdaad een meteoriet zijn van een vorige vuurbol die Nederland heeft 'geteisterd'. Zie mijn lijstje met meerdere kandidaten. Je maakt mij trouwens wel nieuwsgierig om die foto hier te plaatsen. Kan je 'm opsturen?

 28. Anoniem zegt

  Ik wil even wachten met foto's versturen. Die man (niet van Nasa) heeft me uitgelegd wat het protocol is waarnaar gehandeld word op het moment dat daadwerkelijk vastgesteld wordt dat het om een meteoriet gaat. Mocht er een mediacircus ontstaan, dan wil ik daarover zelf de regie houden.

 29. Ok, helder.

 30. Op facebook net een filmpje gezien van een kennis in Engeland met een camera in zijn auto (professioneel spul voor de politie)

  Hier is ook heel kort een redelijke vuurbol op te zien, was van 7 maart..

  Moet even kijken hoe ik dit filmpje ook hier kan linken… Facebook deelt niet alles..

 31. Ik zit ook op Facebook (Arie Nouwen). Misschien kan je mij die kennis z'n facebook doorgeven en dan kan ik het filmpje wellicht 'embedden'.

 32. Fabricius zegt

  Nog 'ns even goed naar deze thread gekeken… X heeft dus blijkbaar het mysterieuze ijzeren brokje aan Anoniem gegeven. Zo horen we er noooooit meer wat van. Jammer, het leek zo spannend.

 33. Anoniem zegt

  Spannend?

  Ik wacht op antwoord en dat heb ik nog steeds niet gekregen. Het KNMI heeft niet gereageerd. Een docent van de HTS heeft me geadviseerd het blokje in te pakken in lood, want hij zegt, stel dat het radio-actief is. Bij de brandweer zijn ze niet bereid het ding onder een geigerteller te houden (bang voor contaminatie).

  Nasa reageert niet. Esa gaf aan dat zij gespecialiseerd zijn in technische toepassingen m.b.t. ruimtevaart. Daar kon ik dus niet met mijn vraag terecht. (de telefoniste probeerde me eerst door te verbinden met de afdeling pr, en daarna met een of ander museum)

  Wat een frustrerend gedoe zeg. Jammer dat je hem niet gewoon terug kunt gooien. Nou ja, het blokje eet geen brood, dus daar ligt ie dan… Het heeft me nu al een paar tientjes aan telefoonkosten gekost en ik heb nog steeds geen antwoord. Hij gaat nu even de spreekwoordelijk koelkast in.

 34. Hallo Anoniem, meteorieten zijn niet radio-actief hoor. Tenminste, niet radio-actiever dan bijvoorbeeld een kiezelsteen die in je tuin ligt.

 35. Fabricius zegt

  @Anoniem

  Bij KNMI, brandweer, HTS-docenten en ESA moet je dus niet zijn om zinnige informatie over meteorieten te krijgen…

  Zoek eerst eens op internet.

  Identificeren en classificeren van meteorieten:
  http://www.imo.net/fireball/meteorites http://nineplanets.org/meteorites.html (foto's)

  Melding doen:
  http://www.dmsweb.org (Dutch Meteor society)

  of
  http://meteoriticalsociety.org/simple_template.cf
  of
  http://www.imo.net/fireball/report
  Als je denkt dat-ie van Mars komt:
  http://www2.jpl.nasa.gov/snc/

  • LOL 😀 Fabricius, ik moest je reactie nog wel uit m'n spambox halen, want door die vele links erin dacht m'n spamfilter Akismet dat 'ie van doen had met echte spam.

 36. Anoniem zegt

  thanks! 😀

 37. in de nacht van zaterdag 19 maart op zondag 20 maart 2011 even na 03:00uur zag ik een vuurbal met een staart eraan schuin naar beneden vallen. Zijn er meer mensen die dit hebben gezien?

 38. Petra, gisteravond om een uur of 20:00 heb ik er 1 gezien. Deze was wel een halve minuut te bewonderen…heel apart.

  Vanuit zevenhuizen kwam ie vanuit het westen richting oost .

 39. Kariem zegt

  Het hele bejaardenhuis van mijn oma heeft de meteoriet gezien en ze begonnen vreemd te praten: Zag je dat gisteravond, die vuurbal? Ja ik zag hem! hij was groot! Wat zou dat kunnen zijn?! toen vroeg ik wat er aan de hand was en ze begonnen hetzelfde te vertellen! Maar ze hadden niet gedacht dat het een meteoriet zou zijn.

 40. Zojuist een gezien ( precieze tijd 22:56 15-08-2011 ) boven Nijmegen. Richting ZW naar het NO.

  Ongeveer een seconde of 4 en toen verdween hij over het dak van de achtertuin naar de voortuin.

  Niet zo helder als hierboven op de foto maar wel prachtig om te zien.

  M.v.g.

  Patrick.

  • Bedankt voor de melding. Meer mensen die 'm hebben gezien?

   • film van de vuurbol op:


    • @Joost, thanx voor de link. Indrukwekkend filmpje. Ik zal er eind van de middag een blog aan wijden.

    • Mooi filmpje Joost,

     Tegen de tijd dat ik een camera kon pakken dan was hij al weer weg 🙁 Zal er voortaan aan denken om hem bij de hand te houden. Toevallig zat ik met mijn kijker de Andromedanevel te bekijken en toen zag ik de flits boven mij. Had ook niet verwacht zo iets spectaculairs te zien. Af en toe een vallende ster maar niet zoals ik hierboven al heb beschreven.

     Leuk om te horen dat andere hem ook gezien hebben en zelfs op de camera hebben gezet.

     Gr.

     Patrick.

 41. Ik heb hem inderdaad gezien, in Oss op dezelfde tijdstip. Mijn vrouw ook.

  Aanstaandjagend !!! Zag ook zo groot uit. Kan zijn door de vuur dat het zo groot leek.

  Ging naar zuiden en duurde secunde of drie, vier.

 42. heey mooi die vuurbal maar jammergoenoeg verbrand ie voor dat ie bij de grond is ik zag er ook een zaterdag de 6e van aug heel mooi

 43. heb er gister een gezien in dieren om omstreeks 23.00 uur hij kwam uit het noorden richting zuid-oost was eerst wit van kleur daarna rood je zag de rook er van af komen vervolgens werd hij blauw en verdween achter de horizon

 44. Mohammad zegt

  Grote vuurbol gezien boven Almere rond 19:30-19:35… het flikkerde heftig en had een rood-oranje kleur. Het bewoog langzaam en leek dichtbij te bevinden.

 45. Hoi Mohammad, bedankt voor je melding. Vuurbollen duren enkele seconden en dan is het voorbij, Af en toe wil er nog wel een nalichtend spoor zijn, dat minuten lang kan blijven hangen (soms zelfs nog langer). Jij zegt dat 'ie langzaam bewoog, dus ik denk niet dat er sprake is van een vuurbol. Ik probeer op Twitter te kijken of er meer meldingen zijn, maar Twitter lijkt een tikkie lam geslagen te zijn.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d