23 september 2023

De gevlekte boosdoener?

zonnevlekken???

Neen, helaas…

Ik had gehoopt dat deze fraaie groep zonnevlekken de “beruchte” (?) zonnevlek nummer 1158 binnen de gelederen had, welke vorige week nog in het nieuws kwam vanwege het feit dat vlekje 1158 de euvele moed bij elkaar had geschraapt om “Moeder Aarde” te bestoken met een tamelijk heftig uitziende CME…..Coronal mass ejection. Dit soort zonnestormen kunnen de onprettige bijkomstigheid hebben elektronische apparaten zoals o.a. GPS navigatiesystemen danig in de war te schoppen wanneer de “storm” langs moeder aarde suist. Nu kan ik mij niet herinneren dat de kranten en andere media “the day after” bol stonden met allerlei artikelen over dikke Jumbojets die onderweg van Amsterdam over de noordpool naar Tokio opeens ergens in Zuid Afrika opdoken…..en dus zal de “zonnesoep” blijkbaar niet zo heet zijn gegeten als hij leek te worden opgediend!

Nu is de Zon de laatste paar jaar wel heel erg “tam”  en  “vlekkenloos” geweest, maar daar lijkt nu eindelijk een beetje verandering in te komen. De “saaie zon” is nu (hopelijk)  definitief verleden tijd?? Laten we het hopen,  want zonnevlekken zijn echt heel echt boeiend om waar te nemen…..”Never a boring day”  als zo’n fraai groepje over de zichtbare zonneschijf gaat wandelen!

Dit plaatje  van vlekjes nummero 1161 en 1162 heb ik gisteren (21 februari 2011)  gemaakt met mijn nieuwen fraaien digitalen camera “geplakt” in het primaire bandpunt van mijn 20 cm f6 Newton.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: