1 oktober 2023

Video: Discovery’s Rendezvous Pitch Maneuver

Gisteravond om 20.14 uur Nederlandse tijd is Space Shuttle Discovery gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Voorafgaand daaraan werd door commandant Steve Lindsey nog een zogenaamde Rendezvous Pitch Maneuver (RPM) uitgevoerd, ook wel een R-bar Pitch Maneuver genoemd. Gedurende die acht minuten durende operatie laat hij de Discovery een draai van 180

Share

Comments

 1. ach..ach..ach…wat is en blijft dit soort ruimtevaart toch een prachtige sport!

  Heb wederom genoten van die lancering….werd zelfs nog weer effe lekker spannend aan het eind, omdat die NASA range safety officer, met een lekker gevoel voor spanning ende dramatiek, tot vijf minuten voor het äfsteken van 's werelds mooiste, OK en ook duurste vuurpijl… het sein op "rood" hield!!

  Dat filmpje geschoten vanuit dat vliegtuig is natuurlijk ook een feest voor het oog……en dan nog last but not least de…snik….allerlaatste koppeling tussen Discovery en het ISS!

  Nu dat hele zwikkie weer compleet is en een weekje of wat aan het ronddolen blijft daarboven, zit ik weer natuurlijk weer op "hete fotografische kolen" want ik heb namelijk nog geen plaatje in mijn collectie van het ISS PLUS Spaceshuttle….enne als het aan "capitol hill" ligt krijg ik nog maar drie kansen (deze vlucht inbegrepen).

  Vandaag zal dat echter zeker niet lukken, gezien het "overgoten" karakter van het weer….maar de verwachtingen voor de komende week lijken redelijk hoopvol….EN het ISS plus Shuttle hebben deze een paar heel redelijke "overtochten".

  Wish me luck!!

  Het fotograferen van het ISS plus Shuttle doe ik overigens met de Newton gewapend met webcam in "Dobson-mode". De kunst is om zodra het ISS (in mijn geval boven het dak) verschijnt de webcam aan te slingeren (in standje "zoveel mogelijk frames per second") en dan maar proberen, zo vloeiend mogelijk al "dansend met de Dobson"….het ISS op het kruisdraad van de zoeker te krijgen c.q. te houden….enne..da's een verrekt lastige bezigheid!! Als je mazzel hebt dan heb je soms maar drie "voltreffers" uit een reeks van 2000 frames…..30 seconden maal 60 frames per second.

  Het beste is als je die voltreffer boekt op het hoogste punt van die "overtocht"…. als het ISS door het Zenith gaat want dan is namelijk de afstand tussen het ISS en de "Voyeur beneden" het kleinst…slechts een paar honderd kilometer…..en als het gaat om detailweergave scheelt dat natuurlijk heel veel dan wanneer je die voltreffer boekt als het ISS op b.v. 60 graden boven de horizon staat…..want dan vliegt "ie" feitelijk nog, bij wijze van spreke, boven Ierland of boven Oostenrijk o.i.d……..en da's…eh…niet echt dichtbij te noemen!!

  Waar je ook rekening mee moet houden is dat je tijdens die overtocht absoluut geen tijd/gelegenheid hebt om "nog effe iets bij te regelen, scherp te stellen etc..etc…"….daarvoor gaat het allemaal veel en veel te snel.

  Scherpstellen doe je van te voren in Dobson-mode het makkelijkst op de Poolster, want die beweegt (bijna) niet….net zoals trouwens het instellen van de "lichtgevoeligheid" van de webcam. Dat laatste is altijd een beetje een kwestie van "fingerspitzengefuhl" omdat de helderheid van het ISS nogal kan variëren afhankelijk van de hoogte boven de horizon die die maximaal bereikt bij die desbetreffende "overtocht"….en die helderheid hangt ook af van welke kant van het grote en nogal onregelmatig gevormde ISS "toevallig" naar jou toegekeerd is.

  Al met al is het in detail op de gevoellige plaat krijgen van het ISS (plus shuttle) best wel een onzekere en tevens uitdagende..eh…"sport"….maarre….als je dan toch "dat hele kosmische zwikkie" uiteindelijk weer op (ik heb tenslotte al twee aardige plaatjes zonder shuttle!!) je computerscherm ziet verschijnen….dan is het al dat gestress helemaal weer waard geweest!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: