23 mei 2024

4 en 5 maart a.s.: Messier Marathon 2011

Komende nacht van vrijdag op zaterdag: de Messier Marathon. Credit: Mohamed-Hassan/Pixabay.

Als de weergoden ons gunstig gezind zijn zal komende vrijdagavond en de daaropvolgende nacht (4 > 5 maart 2011) weer de jaarlijkse Messiermarathon worden gehouden. De plek waar dit gaat plaatsvinden: het Gorsingenpad op de Lus van Melissant op Goeree-Overflakkee (51°46’10.46″³N, 4°2’5.93″³O). Bij deze marathons is het de bedoeling om in één nacht zo veel mogelijk Messierobjecten waar te nemen, het liefst zonder GoTo-systeem. In die Messierlijst – genoemd naar Charles Messier (1730-1817) – staan 110 objecten, bestaande uit sterrenstelsels, planetaire nevels, gas- en stofnevels, open en bolvormige sterrenhopen. Alle 110 Messierobjecten gaat niet lukken, maar honderd schijnt een te behalen aantal te zijn. Vorig jaar was ook een Messiermarathon in de Lus van Melissant, maar die viel door het slechte weer letterlijk in het water. Een powerpoint-presentatie van Andre Heijkoop, de organisator van het Messierfestijn, met alle bednodigde informatie is hier te downloaden (13,3 Mb). Het is vrijdag 4 maart Nieuwe Maan, dus daar hebben de deepsky-waarnemers in ieder geval geen last van. Nou het weer nog. Mocht dat laatste tegenvallen dan is de nacht van 1 op 2 april 2011 een alternatief. Meer info: Christiaan Huygens.

Share

Comments

 1. Ikzelf ben zowel vrijdag op zaterdag als zaterdag op zondag op de lus in Melissant aanwezig.

  Mijn huidige record van 2009 staat op 69 Messiers in 1 nacht. Mijn streven is dit jaar minimaal 80 Messiers te loggen.

  Zoals het er nu naar uitziet zijn de weersvooruitzichten voor komend weekend lang niet slecht.

  Ik zou zeggen, kom langs met je verrekijker en of telescoop en verleg ook je grenzen.

  Tot ziens op de lus,

  André

 2. André, bedankt voor de aanvulling. Succes komende marathon!

Speak Your Mind

*