5 december 2023

11-13 maart 2011: Landelijke Sterrenkijkdagen

Credit: St. de Koepel

In het weekend van 11 t/m 13 maart 2011 worden in Nederland voor de 35e keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op tientallen plaatsen in heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. Je kan zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. Een overzicht van alle deelnemers, locaties en openingstijden vind je op deze pagina. De toegang is veelal gratis, maar bij sommige publiekssterrenwachten wordt een entreeprijs gevraagd, maar deze is meestal lager dan de normale prijs. Wat voor leuks kunnen we dat weekend allemaal zien? Een overzicht:

  • De maan met kraters: In de nacht van 12 op 13 maart is het Eerste Kwartier. We zien dan precies een halve maan. Daarvoor zien we de maan als een wat smallere sikkel. Met behulp van een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een kleine telescoop toont er vele tientallen of zelfs honderden. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op. Op 11 en 12 maart staat de maan in de buurt van de open sterrenhoop Pleiaden in het sterrenbeeld Stier.
  • Saturnus met ring: De planeet Saturnus staat in het sterrenbeeld Maagd, en is zeer opvallend als de helderste ster aan de oostelijke hemel. Saturnus heeft een fraaie ring die zelfs in kleine telescopen al goed is te zien. Het is daarmee één van de mooiste hemellichamen die we kunnen zien. Behalve die ring toont een kijker ook één of meer van de vele manen van Saturnus. Titan is de grootste maan en deze is met een kleine amateurtelescoop al zichtbaar.
  • Jupiter en Mercurius: Niet zo heel makkelijk om te zien, maar leuk om te proberen: Kort na zonsondergang zijn boven de westelijke horizon de planeten Jupiter en Mercurius te vinden. Mercurius staat aanvankelijk rechts van de helderdere Jupiter, maar Mercurius komt steeds hoger te staan en wordt langzaam beter zichtbaar, terwijl Jupiter in de loop van maart steeds meer naar rechts (west) beweegt, in de richting van de zon. Gebruik een verrekijker om dit tweetal te betrappen in de avondschemering.
  • En nog veel meer: In het zuidwesten schittert de zeer heldere ster Sirius en rechts daarvan staat het sterrenbeeld Orion met daarin de mooie Orionnevel, die al met kleine kijkers is te zien. Hoog in het zuidoosten staat het sterrenbeeld Leeuw met de heldere ster Regulus. In het oosten zien we de ster Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Ossenhoeder. Hoog in het oosten, bijna recht boven uw hoofd, staat het bekende ‘Steelpannetje’ van het sterrenbeeld Grote Beer. Precies richting het noorden, iets meer dan halverwege de hemel, staat de Poolster. Het is een goed zichtbare ster, maar niet heel helder. In het noordwesten is onder meer het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia te zien. De heldere planeet Venus is nu ’s avonds niet te zien, maar zoek deze eens ’s ochtend op, aan de oostelijke hemel, voor zonsopkomst.
Kortom, kom eens langs bij een sterrenwacht of één van de vele sterrenkundeverenigingen. Meer info: St. De Koepel.
Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: