23 juli 2024

The sun is back, big time!!

 

Ofwel een keiharde hanenkraaiende wake up call voor al die zonne-aanbidders die vanwege dat ogenschijnlijk eeuwig aanhoudende zonnevlekken-minimum een beetje in slaap zijn gesukkeld. Enne….met zonne-aanbidders bedoel ik NIET de toplos, factor 100 smerende, kuilengravende zon-aanbiddende medemensch maar wel de door een goed afgefilterde (Zonnewaarnemingen kunnen gedaan met niet deugdelijke zonnefilters LEVENGEVAARLIJK zijn!!!) telescoop glurende homo sapiens. Onder die een beetje erg ingesukkelde amateur-astronomen bevond zich tot een paar dagen geleden ook den schrijver dezes…..tot..hij een e-mailtje kreeg van astro-collega Wim of ik wel wist hoe druk het was op de Zon deze dagen!! Zo….da’s niet mis….drie hele grote groepen maar liefst plus zeker één enorm fakkelveld zichtbaar aan de zonne-rand, erg mooi en zeer zeer fotogeniek!! Het zonneplaatjes maken doe ik voor de verandering eens even niet met de webcam maar met de (ouderwetse??) oculairprojectie-methode en de Canon 1000 Digitale camera. Middels het nodige aan astrofotografisch “loodgieterswerk” laat ik een 25mm orthoscopische oculair het zonsbeeld op de camerasensor projecteren. Met oculairprojectie kan je kunstmatig de brandpuntsafstand en dus de afmetingen van het zonsbeeld vergroten.

Door te varieren met oculairen en projectie-afstanden kun je de afbeeldingsgrootte op de sensor te beinvloeden afhankelijk of je een detailplaatje wil of een groter overzicht. Deze methode is iets minder (computer) arbeidsintensief omdat je geen laptop nodig hebt voor de opname en je hoeft niet eerst die hele reeks afbeeldingen (een filmpje genaamd AVI-file), ook weer met de computer en het programma REGISTAX te bewerken tot één plaatje……die je vervolgens nog met photoshop verder kan bewerken tot het “finale plaatje”. Het eventuele nadeel van een paar opnames maken met oculairprojectie is dat je meer last hebt (kunt hebben) van luchtonrust omdat je maar net toevallig op het “juiste” moment (het moment van zo weinig mogelijk turbulentie!) moet afdrukken…..en da’s heel lastig, zo niet bijkans onmogelijk omdat je die luchtonrust heel moeilijk kan zien/inschatten. Met de webcam maak je gewoon een stuk of 2000 opnames achter elkaar en laat je Registax er de ultieme plaat uit pikken!! Nog even iets over dat ozo belangrijke zonnefilter: Gebruik alleen maar speciaal voor zonnewaarnemingen bestemd (objectief) filtermateriaal. Dit spul, aan te schaffen bij o.a. Stichting De Koepel, is flinterdun maar oersterk kunststof folie waar een speciaal laagje reflecterend materiaal op is aangebracht. Dit folie reflecteert zo ongeveer 99,9 procent van het zichtbare licht…maar OOK…alle onzichtbare naar ozo schadelijke UVen Infrarood straling.

 

 

 

Deze folie koop je gewoon als een los velletje waar je vervolgens zelf heel makkelijk een (kartonnen, aluminium, houten..etc…etc..) houder voor kunt maken die je over de VOORKANT van de lelescoop kunt/MOET plaatsen voordat je gaat waarnemen. Nog iets wat ook heel belangerijk is: ….Gebruik NOOIT zomaar je zoeker…..tenzij deze ook is voorzien van een objectieffilter!!!!!!!!!! De beste methode om je telescoop op de Zon te richten is naar de schaduw aan de onder/achterkant van je telescoop te kijken…..Als de schaduw op z’n kleinst is staat de Zon over het algemeen bijna practisch in het midden van een oculair met een lage vergroting………..een heel makkelijke maar vooral een heel ongevaarlijke methode….U bent gewaarschuwd!!! Veel zonnepret toegewenst!

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Adriaan Pek zegt

  toplos moet zijn topless denk ik…:)

 2. Liefst wel ja 😉

  Ik verheug me al weer op het strandseizoen!

  (Vervelende hobby, Reddingbrigade…)

 3. Fabricius zegt

  Of je nou toplos of topless bent (allebei goed): een zonnefilter met factor 100 kun je alleen bij De Koepel halen

Speak Your Mind

*